Spor o bankovní poplatky míří k Ústavnímu soudu

Praha - Iniciativa, která se snaží pro bankovní klienty vymáhat poplatky za vedení úvěrového účtu, se tento týden obrátila na Ústavní soud. Předešlé soudní verdikty většinou daly za pravdu bankám. Podle organizace jsou ale tyto poplatky nezákonné.

„Jsme stále přesvědčeni, že soudy rozhodují nesprávně. Nezbývá nám nic jiného, než se domáhat ochrany spotřebitelských práv u Ústavního soudu,“ říká advokát Petr Toman, který zastupuje iniciativu poplatkyzpet.cz.  

Na co si stěžuje iniciativa u Ústavního soudu? Podívejte se ZDE.

Banky jsou ale přesvědčeny, že soud dá za pravdu jim. „Věříme, že pokud se Ústavní soud bude žalobami doktora Tomana zabývat, dá za pravdu právnímu výkladu obecných soudů,“ uvedl mluvčí České bankovní asociace Jan Matoušek. 

Na sdružení, která pomáhají s hromadným vymáháním poplatků, se už obrátilo zhruba 300 tisíc lidí. Ať už poštou, telefonicky nebo osobně. Soudy ale zatím daly za pravdu jednoznačně bankám. Z 93 rozhodnutých případů je skóre 91:2 v neprospěch klientů. Každý z klientů požaduje zpátky v průměru 6 tisíc korun. Měsíčně po dobu několika let nejčastěji platili za vedení účtu kolem 150 korun. Pokud by tyto peníze v minulosti nezaplatili, banky by jim nepůjčily.

Názory právníků z obou stran

Petr Toman, advokát zastupující iniciativu poplatkyzpet.cz: "Zásada autonomie vůle neplatí bezvýjimečně. Tam, kde se jedná o ochranu práv slabší strany, což je v tomto případě klient banky, je třeba přihlédnout k zásadám přiměřenosti a poctivosti." 

Zbyšek Kordač, advokát zastupující Českou bankovní asociaci: "Poplatek je součástí celého úvěrového balíčku - cena se skládá jednak z úroku a jednak z případného poplatku… Klienti si mohli vždy vybrat - existovaly úvěrové produkty, které byly účtovány bez poplatků, v tom případě byl ale za vyšší úrok. Anebo banka účtovala poplatek za úvěr." 

Jde to i bez poplatku 

Noví klienti bank se přitom už s poplatkem za vedení úvěru prakticky nesetkají. Finanční ústavy nevoli klientů vyslyšely a jen v poslední době ho zrušilo 11 z nich. A tvrdší konkurence tlačí dolů taky celkové částky, které banky na poplatcích vyberou. Loni to bylo necelých 36 miliard korun, tedy zhruba o 4 miliardy méně než v roce 2011. Ještě v roce 2010 přitom banky na poplatcích a provizích vydělaly přes 48 miliard korun.

Vydáno pod