iPhony začne v lednu nabízet celosvětová jednička China Mobile

Washington - Americká firma Apple dospěla po šesti letech k dohodě s největším čínským operátorem China Mobile o prodeji chytrých telefonů iPhone. Právě tato společnost je z hlediska počtu předplatitelů čínskou i celosvětovou jedničkou. Její služby využívá přes 760 milionů zákazníků. Zároveň je podle médií jedním z posledních velkých světových operátorů, který dosud nenabízel chytrý telefon iPhone od Applu; iPhony 5S a 5C začne operátor prodávat 17. ledna. Díky dohodě Applu v Číně vzrostly americké akcie na nová maxima.

Dlouho očekávaná dohoda by pro ně mohla představovat způsob, jak bojovat s klesajícím podílem na největším trhu bezdrátové komunikace na světě, napsala agentura Bloomberg. 

Podle redaktora mobil.idnes.cz Luďka Vokáče jde o velmi významnou dohodu, která určitě pomůže ke zvýšení prodeje iPhone. Dosud se výrobky iPhony vyskytovaly jen u menších operátorů, nyní se tak firma dostává i do portfolia nejvýznamnějšího čínského operátora. 

Apple v Číně své přístroje iPhone vedle prodejen Apple Store nyní prodává přes operátory China Unicom a China Telecom. China Mobile má však více než dvakrát tolik zákazníků než oba zbývající operátoři dohromady. 

Americká společnost se potýká se zpomalujícím růstem a chce zvýšit prodej na mladých trzích. Dohodou s China Mobile získává přístup k 1,2 miliardy předplatitelů služeb mobilních operátorů v Číně, tvrdí Bloomberg.