„Ruce pryč od zakázaných světlic!“ Němci varují před koupí pyrotechniky v Česku

Praha - Německá policie varuje své občany před dovozem pyrotechniky z Česka. Pro německé úřady totiž tuzemské „rachejtle“ nemají příslušná povolení a jejich provozování a skladování je proto zakázáno. Němci u hranic již zahájili kampaň a pomocí plakátů „Ruce pryč od zakázaných světlic“ odrazují od koupě zboží. Češi před Silvestrem nakupují zábavní pyrotechniku hlavně na internetu - poptávka v závěru roku vzrostla dvanáctinásobně. Díky silné konkurenci se ceny pyrotechniky proti loňsku téměř nezměnily.

Německá policie na hranicích v pohotovosti

Před koncem roku zesílila bavorská policie u hranic s Českou republikou kontroly zaměřené na dovoz ilegální zábavní pyrotechniky. Tu si na silvestrovské oslavy dováží z Česka každoročně mnoho Němců, ačkoli pro německé území často nemá příslušné povolení. Zatímco v minulých letech si nepovolenou pyrotechniku z Česka vozili hlavně mladí lidé, v současnosti si podle policie ve vietnamských tržnicích u hranic obstarávají munici pro poslední noc v roce Němci všeho věku.

"Na den máme zhruba jedno zajištění zakázané pyrotechniky z Česka. Kvótu z loňského roku jsme tak už překročili. Jsou mezi tím malé dělbuchy, ale i odpalovací soupravy vážící pět kilogramů," uvedl policejné komisař z Weidhausu Thomas Dietz.

Německá policie se letos snaží odradit vyznavače silvestrovského odpalování od nákupu nepovolených světlic a petard v Česku i pomocí plakátové kampaně. U silnic v bavorsko-českém pohraničí vyvěsila plakáty s nápisem „Ruce pryč od zakázaných světlic“.

Nejoblíbenější zábavní pyrotechnikou jsou v závěru roku podle prodejců pyrotechniky multiefektní kompaktní baterie, což jsou krabice se zápalnicí, které po zapálení vystřelují různobarevné pumy. Novinek v sortimentu mnoho není. „Nic převratného. Spíš bych uvedl, že končí škrtací petardy a kulové pumy, smí se ještě doprodávat, ale nové se již nevozí,“ říká Vladimír Leitner z A Pyro ohňostroje.

Podle Václava Michalskiho z firmy Soptík šly nákupní lehce nahoru, prodejní naopak kvůli velké nabídce spíše mírně dolů, hlavně v e-shopech. Češi stále více kupují zábavní pyrotechniku na internetu. „Proti zbytku roku se mohou prodeje pyrotechniky na internetu vyšplhat před Vánoci až na dvanáctinásobek,“ uvedl Tomáš Braverman z Heureka.cz.

V závěru roku prodávají rachejtle, petardy a ohňostroje v Česku desetitisíce prodejců. Zábavní pyrotechnika se v ČR vyrábí v minimálním množství. Tuzemští obchodníci jsou proto odkázáni na její dovoz především z asijských zemí.

Prodejci před kontrolory zavírají stánky 

Česká obchodní inspekce před silvestrovskými oslavami stupňuje kontroly zábavní pyrotechniky. Na pultech prodejci nabízejí běžné rachejtle nebo petardy, pod pultem ale často i zakázanou pyrotechniku.

"Na obchodech se objevují prostředky, které patří do rukou profesionálních ohňostrůjců. Každé zboží musí být označeno značkou Státní zkušebny (ČUZZS) či značkou Evropské unie (CE). Zboží musí obsahovat také návod na použití; dobu, dokdy se smí používat a instrukce co se zbožím dělat, pokud dojde k selhání zboží," říká Karel Koubík, soudní znalec v oboru pyrotechniky.

Reportérka ČT se vypravila do Hatí na Znojemsku, kde roku 2006 kvůli neoprávněné manipulaci s pyrotechnikou vzplála celá tržnice. Letos prodejci před kontrolory zavírají stánky nebo sklízejí vystavené zboží. Podívejte se na video:

Vydáno pod