Značkový výrobek za výhodnou cenu? Pozor, může to být šedý dovoz

Praha – Taky jste na internetu narazili na značkové zboží, které bylo oproti konkurenci výrazně levnější? Podobně výhodné nákupy mohou skrývat problém. Výrobky totiž nemusí pocházet z oficiální české distribuce. Nízká cena může být v takovém případě vykoupena problémy při reklamaci, kdy vám výrobce odmítne zboží opravit či vyměnit i navzdory platné záruce.

Události: Pozor na výrobky z šedého dovozu (zdroj: ČT24)

Novou lednici si Jiří Grund vybral na internetu. Obchod vypadal důvěryhodně a za zboží zaplatil až po dodání. Jenže radost z výhodného nákupu skončila už po půl roce. Panu Grundovi přestal fungovat na lednici displej.

„Když jsem to zjistil, volal jsem zákaznickou linku výrobce,“ říká Jiří Grund. Firma ovšem dala od opravy ruce pryč – i přesto, že spotřebič byl v záruce. Důvod? Pan Grund sice koupil lednici v Česku, ale výrobek nebyl určen pro tuzemský trh – pochází z tzv. šedého dovozu.

Jak vlastně šedý dovoz funguje? Prodejce (např. internetový obchod) koupí zboží v cizině za výhodnou cenu, a tedy levněji než přes oficiálního českého distributora. Následně toto zboží nabízí v České republice tuzemským zákazníkům. V balení ale chybí oficiální záruční list a návod v češtině. Případnou reklamaci je tak možné uplatnit pouze u prodejce.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/shironosov

Nejčastěji se to týká elektroniky, a to jak kuchyňských spotřebičů, tak třeba televizorů, počítačů, fotoaparátů, mobilních telefonů a tabletů. Zboží z šedého dovozu se nejvíc vyskytuje právě v internetových obchodech. Neznamená to však, že na něj nemůžete narazit i v kamenné prodejně.

„Legální to je, rizika pro zákazníka jsou poměrně značná. Může reklamovat zboží pouze u daného prodejce, ne u výrobce,“ upozorňuje mluvčí srovnávače cen Michaela Papežová. Úspěšně se dovolat takové reklamace přitom nemusí být vůbec jednoduché – prodejce třeba nemusí poslat výrobek do autorizovaného servisu nebo může reklamaci rovnou odmítnout. Může se ale stát i to, že e-shop zmizí z trhu úplně a reklamovat není kde. Právě takový výsledek měla reklamace pana Grunda.

Nabídku je třeba číst pozorně

Z šedého dovozu často pochází hlavně mobilní telefony. Prodejci takové přístroje nabízí až o několik tisíc levněji než ty, které k nám putují přes oficiální distributory. „Jsou firmy, které se tímto zabývají a vykupují sklady operátorů. V zahraničí jsou telefony více dotované,“ vysvětluje odborník na telekomunikace Jan Matura.

V mobilech z šedého dovozu se často stává, že v nich chybí čeština. Zákazník, který si takové zboží třeba nevědomky pořídí, se nicméně může bránit. Podle advokátky Kateřiny Tomčíkové má právo odstoupit od smlouvy, protože mohl být prodejcem uveden v omyl.

Ani na to se však není radno spoléhat. Některé internetové obchody a srovnávače cen už na původ zboží upozorňují, a proto je třeba především pečlivě studovat nabídku zboží a případně se doptat. Prodejce totiž není povinen uvádět, že zboží není určeno pro český trh.

Rozhovor s ředitelem Heuréky Tomášem Bravermanem (zdroj: ČT24)