Brusel prověřuje Lucembursko, ohlídá si výběr daní

Praha - Evropská komise nařídila Lucembursku, aby poskytlo údaje o výběru firemních daní. Brusel chce zjistit, jestli země nenapomáhá vybraným společnostem. Komise tak pokračuje ve svém vyšetřování daňových rozdílů v Unii. Z těch měly v minulých letech prospěch nadnárodní korporace jako Google nebo Apple.

V květnu 2013, kdy se konal evropský summit o boji s daňovými úniky, zastínila jeho výstupy aféra počítačového gigantu Apple. Ten měl pomocí dceřiných firem údajně v Irsku díky díře v zákonech odvést jen dvě procenta ze 74 miliard dolarů svých příjmů. 

Čím větší firma, tím nižší daně?

Pobouření přitom nezpůsobil jen Apple. Ukázalo se, že nízké daně v některých zemích Unie platí i další nadnárodní korporace, jako Google, Amazon nebo Starbucks. A pověst daňového ráje má taky Lucembursko. Právě proto se vyšetřování Evropské komise obrátilo i jeho směrem. 

Miroslav Svoboda, analytik Deloitte

„Lucembursko je používáno jako vstupní brána do EU. Lucemburské společnosti jsou používány jako holdingové společnosti pro různé typy fondů a korporací zejména ze zámoří, kde zisky, které jsou sbírány v Lucembursku, jsou poté posílány do jurisdikcí, kde nepodléhají dani vůbec nebo jde o velmi malé daně.“ 

Lucembursko bude muset poskytnout informace o firmách (zdroj: ČT24)

Lucembursko v letech 2011 a 2012 poskytlo podle Bruselu jen všeobecné informace o svých daňových praktikách. Na upřesnění teď Evropská komise dala zemi měsíc. Jinak by mohla celá záležitost skončit u evropského soudního dvora. 

Jelikož Lucembursko umí střežit tajemství jako málokdo, patří už delší dobu k nejoblíbenějším daňovým rájům. To by se mělo brzy změnit - země už přislíbila, že se do roku 2015 připojí k evropské dohodě o výměně informací. 

Stanovisko společnosti Google:

„Google platí daně v souladu se zákony ve všech zemích, kde podniká. Skutečností je, že většina vlád využívá daňové pobídky pro přilákání zahraničních investic, které vytvářejí pracovní místa a hospodářský růst, a společnosti samozřejmě na tyto pobídky slyší. Jestliže se politikům ty zákony nelíbí, mají moc je změnit.“

Vydáno pod