Lidé z bytů RPG jsou nabídkou majitele rozčarováni. Nelíbí se jim nejen cena

Ostrava - Nájemníci sta bytů, které nabídli vlastníci RPG Byty nájemníkům k odkupu, mají posledních deset dnů na to, aby se rozhodli, zda si budou chtít nemovitost koupit, nebo ne. Firma nabídla nájemníkům celkem pět vchodů v ostravské části Poruba. Vybrala především vchody v blocích jiných vlastníků. Lidé jsou však rozčarováni podmínkami. Mnozí mají jasno, že takové nabídky nevyužijí. Vadí jim vysoká cena za metr čtvereční, nutnost zakládat družstvo a koupit celý dům. Na některých je navíc zástavní právo.

Cena, za kterou vlastníci společnosti RPG nabídli byty nájemníkům, je asi 12 tisíc za metr čtvereční. Zároveň ale slibují takzvanou dotační slevu ve výši 25 procent, která jim sníží cenu za metr na asi 8 900 korun. I to se zdá většině nájemníků příliš. Například Vladimír Michalík by musel dát za sedmdesátimetrový téměř devět set tisíc korun. „Za posledních deset let jsem už do tohoto bytu dal téměř půl milionu. A v domě je hodně co opravovat a měnit,“ řekl Vladimír Michalík.

„Naše sdružení nepovažuje cenu 8 900 za metr čtvereční za přiměřenou, zejména vzhledem k ceně, za kterou získal bytový fond v roce 2004 stávající majitel, tedy 40 tisíc korun za byt. Tomu odpovídá 635 korun za metr čtvereční,“ uvedl předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.cz Roman Macháček. Zdůraznil, že jde navíc o obcházení privatizační smlouvy, kterou se vlastník zavázal, že v případě prodeje byty přednostně nabídne nájemníkům za netržní ceny.

Teď vlastník byty prodává za téměř dvacetinásobek ceny, za kterou je před deseti roky koupil. „Ano, cena, za kterou byty nabízíme, je tržní,“ řekl mluvčí společnosti RPG Byty Petr Handl.

Sdružení začalo v minulém roce s vedením společnosti RPG Byty jednat o podmínkách odkupu bytů, k dohodě ale nedošlo, nájemníci jednání ukončili a teď se od nabídky vlastníka za téměř tržní cenu distancují. Prodej sta bytů podle nich navíc nic neřeší. „Požadujeme prodej aspoň třetiny bytů nájemníkům, a to do pěti let a za ceny, které vycházejí z privatizační smlouvy,“ prohlásil Macháček.

Nájemníci nejsou zklamáni jen cenou. „Problém je také v tom, že musí vytvořit družstvo. Vchody jsou často poloprázdné, zájemci by museli koupit i byty prázdné nebo byty nájemníků, kteří o členský podíl nestojí. V případě lidí ze vchodu, se kterými jsem mluvila, je to téměř patnáct milionů. Nemají šanci dát takové peníze dohromady, a to i proto, že jejich věk je často sedmdesát let a více,“ vysvětlovala redaktorka České televize Pavla Daňková.

Další komplikace je, že v katastru nemovitostí je u některých vchodů zástavní právo smluvní, což může být problém. „Je to způsob zajištění pohledávek z úvěrů nebo z jiných půjček. Když dlužník nebude úvěr platit, tak se banka uspokojí zpeněžením zastavené věci, v tomto případě prodejem nemovitosti,“ vysvětlovala zásatavní právo advokátka Žaneta Olejarová.

Firma RPG Byty loni vydala dluhopisy za deset miliard korun a za dluh právě ručí svým majetkem, tedy především byty. To je zřejmě také důvod, proč nenabídla k odkupu více bytů. Museli by s tím souhlasit držitelé dluhopisů.

Zástavní právo zrušíme, řekl Handl

Mluvčí společnosti RPG Byty Petr Handl České televizi řekl, že zástavní právo nebude problém. „Samozřejmě počítáme s tím, že ve chvíli, kdy se bude blížit podpis kupní smlouvy, zástavy bychom zrušili tak, aby byli noví majitelé ze zástavního práva vyvázáni,“ řekl. „Slib nám ale nestačí. I proto jsme se rozhodli, že za těchto podmínek dům nekoupíme,“ řekl Vladimír Michalík. Jak se rozhodnou další vchody, to bude vědět vlastník po 20. dubnu. 

Majitelé RPG Byty loni nabídli nájemníkům asi sto bytů v pěti domech v ostravské části Poruba. Prodávají také několik desítek takzvaných finských domků a ubytovny Merkur a Impuls v Havířově. Zchátralé objekty chtějí prodat městu Havířov. Prodej dalších bytů zatím neplánují.

Byty OKD

O tom, že bude do státní firmy OKD vloženo i více než 40 tisíc bývalých hornických bytů, rozhodl v roce 1990 tehdejší ministr hospodářství Vladimír Dlouhý. Akcie šly do kuponové privatizace, obcím a část Fondu národního majetku. Asi o šest let později skoupil většinu akcií OKD Stanislav Pross. Poté majetek získala firma Karbon Invest, které stát roku 2004 prodal svůj šestačtyřicetiprocentní podíl. Byty byly oceněny na 1,7 miliardy korun. O pár dnů později OKD koupila firma RPG Industries. „Šlo o jednu z největších investic svého druhu ve střední Evropě v poslední době,“ uvedl mluvčí dceřiné společnosti RPG Industries Miloš Růžička. 

Od své mateřské firmy byty získala společnost RPG Byty. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje nabídne byty přednostně nájemníkům, a to za netržních podmínek. Spolumajitel Zdeněk Bakala nejprve slíbil, že to udělá, pak od toho upustil.

Prostřednictvím firmy RPG Byty vlastní byty skupina BXR. Bakala, který tam má více než šedesátiprocentní podíl, ji kvůli sporům opouští. Podíl ve společnostech NWR a RPG Byty si údajně ponechá. Podle Hospodářských novin BXR převedla vlastnická práva i závazky RPG Bytů na svou společnost Domus, která chce vstoupit na amsterodamskou burzu.

V bytech RPG žije asi 103 tisíce lidí. Firma je největším soukromým vlastníkem bytů v zemi. Nejvíce jich má v Ostravě, Karviné, Havířově, Orlové a Frýdku-Místku, v menším počtu jsou i v dalších dvaceti dvou městech či obcích. Roku 2008 vzniklo sdružení Byty OKD, které žádá, aby si nájemníci mohli byty levně koupit. Současně roky napadá privatizaci OKD. Podalo kvůli tomu trestní oznámení, obrátilo se také na Evropskou komisi, kde si opakovaně stěžuje, že stát se při privatizaci OKD dopustil nedovolené podpory.