Cena nejdražších nemovitostí? Za pokoj v Monaku dáte milion dolarů

Praha – Nejdražší nemovitosti najdete v Monaku. Podle poslední zprávy poradenské firmy Knight Frank si v tomto knížectví za milion dolarů (téměř 20 milionů korun) pořídíte pouze 15 metrů čtverečních, tedy jeden menší pokoj v rámci nejžádanějších bytů a domů. Hned za Monakem následují Hongkong a Londýn, kde už si dolarový milionář koupí více než 20 metrů.

Naopak v jihoafrickém Kapském městě si za milion dolarů můžete koupit více než 14krát větší plochu než v Monaku. Co se týče nejrychleji rostoucích cen nemovitostí, vede v tomto ohledu indonéská Jakarta. V roce 2013 šlo dokonce o 38 procent. Je přitom třeba zdůraznit, že se studie zaměřuje zejména na průměrné ceny těch nejkvalitnějších a nejhodnotnějších nemovitostí, které nutně nemusí být úplně nejdražší.

Realitní trh ožívá

Po letech krize se tak začíná realitní trh pomalu probouzet. Zpráva s názvem The Wealth Report 2014 si všímá toho, že loni klesaly ceny u 39 procent sledovaných regionů, zatímco o rok dříve to bylo téměř 50 procent. Naopak vzestup cen nastal u pětiny trhů, oproti 15 procentům z roku 2012. 

Nejlépe si vedou města asijsko-pacifické oblasti, a to přestože místní vlády například zabránily překotnému navyšování cen zejména v Singapuru a Hongkongu. A lepší čísla hlásí i trhy těžce zkoušené například realitními bublinami a dluhovou krizí. Zejména pak Dubaj, kde za metr čtvereční zaplatíte o 17 procent více - stejně jako v irském Dublinu. A pětiprocentní růst zaznamenal i Madrid. 

Kolik metrů čtverečních si pořídíte za milion dolarů?
Zdroj: ČT24/Knight Frank