Ústavní soud se zastal firmy Monstera, která figuruje v kauze ŘSD

Brno – Justice chybovala při zajištění peněz na účtu firem Monstera International a Monstera Development. Jejich stížnosti vyhověl Ústavní soud. Prvně jmenovaná firma figuruje v kauze úmožné korupce na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), kde policie prověřuje nevýhodné pronájmy dálničních odpočívadel. Právě kvůli této kauze má Monstera obstavené účty.

Monsteře vadilo, že už téměř dva roky nemůže bez souhlasu státního zástupce disponovat se svými penězi na účtech. Ty policie obstavila kvůli podezření, že se jedná o výnosy z trestné činnosti. Zablokované účty firmě údajně znemožňují hradit její závazky a náklady, zabavená částka není známá. S žádostmi o uvolnění účtů - alespoň částečné - firma neuspěla u Vrchního státního zastupitelství ani Vrchního soudu v Praze.

Společnost Monstera International žádala o uvolnění peněz na konkrétní platby, jako jsou například daňové zálohy. „Ústavní soud to posuzoval zejména z toho pohledu, že zajištění trvá už 28 měsíců,“ uvedla soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková s tím, že zatímco dříve justice peníze na daně vždy uvolnila, jednou to odmítla, aniž by vysvětlila, proč změnila názor. Právě absence vysvětlení vadila Ústavnímu soudu nejvíc. „Soud si dokonce myslí, že mohou nastat situace, kdy se rozhodovací praxe najednou změní. Ale v takovém případě je to potřeba velice pečlivě vysvětlit,“ dodala Šimáčková.

K samotné kauze, kvůli které má firma obstavený majetek, se soud nevyjadřoval.

O nálezu hovoří soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková (zdroj: ČT24)

Podivné pronájmy odpočívadel

Firma Monstera International figuruje v kauze nevýhodných pronájmů dálničních odpočívadel. Bez výběrového řízení získala do svého pronájmu celkem čtyři - dvě u D1 (Vražné), další na stejné dálnici u Antošovic a na D5 u Málkovic. Na nich pak firma vybudovala benzinky, nikoli ale za své prostředky, ale v jednom případě například za prostředky, které jí Shell poskytl jako zálohu na budoucí nájemné. A Monstera, protože šlo údajně o společný podnik s ŘSD, chtěla dalších 50 milionů po státu. Policisté se tak vyšetřovali především to, jak státní ředitelství silnic firmy vybralo a proč jim umožnilo vysoký zisk při minimálních nákladech.

Kriminalisté v kauze obvinili několik vrcholných manažerů Ředitelství silnic a dálnic, exředitele Petra Laušmana, jeho pravou ruku Michala Halu, někdejšího firemního právníka Petra Wolfa, a také podnikatele Jiřího Neužila z Monstery International. Neužila a Laušmana policisté zadrželi, když podepisovali směnky na 15 milionů. Podle detektivů šlo právě o úplatek za pronájem dálničních odpočívadel. Kromě směnek Laušman údajně dostal úplatkem i byt v Krkonoších za 1,7 milionu.

Stíhání ale v říjnu zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství, které věc vrátilo policistům k došetření.

Nedohledatelná

Na pronájmu dálničních odpočívadel měly možnost vydělat firmy Monstera International a Eurobad  - s utajovanou  vlastnickou strukturou. Podle zjištění Reportérů ČT  na vrcholu pyramidy těchto firem stála anonymní lichtenštejnská společnost Montalbano Establishment. Tu kdosi ovládal z adresy, jež sloužila i v minulosti ke krytí podezřelých společností. Například firem Tomáše Pitra, a taky společnosti usilující o peníze z arbitráže kvůli Diag Human.