Konec platebních karet? Novému systému stačí otisk ruky

Stockholm - Platební karty, včetně těch bezkontaktních, mohou být už brzy minulostí. Švédský student vytvořil systém placení pomocí otisku ruky. Placení touto technologií od loňska funguje v patnácti obchodech v kampusu Lundské univerzity v jižním Švédsku.

Infračervené paprsky zmapují strukturu dlaně, která je stoprocentně unikátní u každého člověka. Otisk ruky následně identifikuje bankovní účet a strhne platbu. Technologie není nová, Švédové ji ale poprvé použili pro platební terminál. Samotný scanner ruky je japonské výroby.

Systém s názvem Quixter vytvořil student Fredrik Leifland: „Napadlo mě to, když jsem stál ve frontě v potravinách. Došlo mi, že nejvíc času z celého nákupu zabere provedení platby. Říkal jsem si: 'Přeci musí existovat nějaký rychlejší způsob.'“

Lidé nový systém vítají především pro jeho rychlost a bezpečnost. Přesto Quixter používá jako jistící prvek PIN kód. Víc než o krádež peněz z účtů uživatelů se tak autor konceptu obává, aby někdo neukradl nebo nenapodobil jeho nápad.

Švédi platí rukou (zdroj: ČT24)