Zaměstnat cizince je teď jednodušší

Praha - Česko zjednodušilo podmínky pro zaměstnávání vysoce kvalifikovaných cizinců pracujících pro nadnárodní firmy. Ti sem přinášejí nejen know-how, ale často taky rozhodují o tom, zda do Česka nějaký projekt nebo investici vůbec umístí.

Získat české pracovní povolení a dlouhodobé vízum nebylo v minulosti vůbec jednoduché. „Musela jsem z Austrálie dostat nejen notářsky a mezinárodně ověřený diplom, ale také šestistránkový přehled o všech mých známkách během studia, a protože jsem byla už tady, obíhala to moje rodina,“ vzpomíná IT inženýrka Louise Monsourová. 

Na pozici IT specialistky tak mohla nastoupit až za čtyři měsíce. Podobně na tom byl její kolega Brad. Podle něj to v jiných zemích jde rychleji. „Pracoval jsem rok v Singapuru, kde vláda podnikání obecně moc nereguluje. Získat pracovní povolení, které funguje i jako vízum, mi tam trvalo týden,“ dodává inženýr v IT Brad Schmidt. 

Půl roku, než cizinec může nastoupit, je pro firmy příliš dlouho

Ovšem protože není z Evropské unie, trvalo mu to v Česku půl roku. A to je pro nadnárodní firmy dlouho. Protahování ohrožuje vznik dalších pracovních míst, které může know-how specializovaného odborníka vytvořit. 

Fast track - rychlejší zaměstnávání cizinců (zdroj: ČT24)

Nyní je však pro velké firmy s více než 250 zaměstnanci dostat cizince do Česka jednodušší. Mohou totiž využít takzvaného fast tracku. Ten umožňuje získat pracovní povolení a vízum pro převod zaměstnance z pobočky mateřské firmy v jiném státu během jednoho až dvou měsíců - podobně rychle jako jinde v Unii. To je důležité i pro image České republiky mezi zahraničními investory.

„V raných fázích založení společnosti je to management, který sem přichází, aby společnost kontroloval,“ vysvětluje manažer v imigračním oddělení Deloitte Miroslav Mejtský. Pokud sem tak nejsou zahraniční firmy rychle schopny dostat ani ty nejdůležitější pracovníky, mohou se rozhodnout, že do Česka nepůjdou vůbec.