Češi chtějí na dovolené ušetřit, vrací se do domácích kempů

Praha - Čechů, kteří budou léto trávit v tuzemsku, přibývá. Za dovolenou je většina z nich ochotná utratit do dvanácti tisíc korun. Do zahraničí se přesto chystá téměř šedesát procent obyvatel České republiky, mnoho z nich využívá možnosti ušetřit tím, že si koupí takzvané last-minute zájezdy. Cena rozhoduje ale také například při hledání dětských táborů.

Každý pátý Čech letos na dovolenou vůbec nepojede. A skoro polovina z těch, co si volno dopřejí, ho budou trávit v tuzemsku, vyplývá z aktuálního průzkumu agentury Nielsen. „Stoupá zájem o cyklistiku, chození po horách a narůstá počet dlouhodobých výletů po Česku na víc než na jednu noc,“ uvedl mluvčí agentury Czechtourism Jan Hegert.

Zpět domů přivedla Čechy hlavně snaha během dovolené ušetřit. Vůbec nejlevnější variantou je ubytování v kempu. Rozbití stanu vyjde v průměru na šedesát korun, dospělý za sebe zaplatí necelých sedmdesát. Celkem čtyřčlennou rodinu jeden den v kempu stojí necelých 350 korun. Vybavit rodinu na víkend v přírodě ale stojí několik tisíc. Spací pytle renomovaných značek začínají na osmi stech korunách. Nejlevnější kvalitní stan pro čtyři stojí bezmála tři a půl tisíce.

Novinky nabízejí i kempy, výjimkou není, že v nich naleznete aquapark a také třeba bezdrátový internet. Nejlepší kemp v Česku je podle internetové ankety na břehu Vranovské přehrady. „V minulých letech bylo víc cizinců, v současné době to již upadá a jezdí víc českých rodin,“ potvrdil majitel oceněného kempu Tomáš Richter.

Češi chtějí na dovolené ušetřit, vrací se do domácích kempů (zdroj: ČT24)

Co do počtu nocí strávených v cizině jsou Češi pod průměrem Evropské unie: za hranice podle údajů Eurostatu vyrážejí méně než například Nizozemci, Němci nebo Estonci. Svou roli v tom hrají roli peníze a také stále ještě platí, že Češi jsou národem chalupářů a zahrádkářů. Délka pobytu se v posledních letech krátí, ještě před deseti lety odjížděly rodiny s dětmi převážně na jedenáctidenní zájezdy, teď se pobyty zkracují na týden.