Království za brigádu – nabídek je sice víc, získat práci je ale i tak oříšek

Praha – I když je oproti loňsku nabídek s letními brigádami víc, sehnat práci není pro studenty vůbec snadné. Poptávka totiž zdaleka nabídku převyšuje. Firmy šetří, snižují stavy a práci brigádníků rozmělňují mezi kmenové zaměstnance.

Události: Sehnat brigádu je stále oříšek (zdroj: ČT24)

Sezonních nabídek práce je oproti loňsku až o pětinu víc, i tak ale není pro studenty snadné brigádu získat. „Obecně platí, že počet zájemců o brigádnickou výpomoc převyšuje počet dostupných míst. Brigády, které by se firmám nepodařilo obsadit, patří mezi velmi výjimečné případy,“ říká analytik LMC Tomáš Ervín Dombrovský. 

Firmy navíc šetří a snaží se na letní práce využívat raději stávající zaměstnance. Největší naději najít si na léto brigádu tak mají většinou studenti přes svoje známé nebo příbuzné. „Zájemcům již nestačí zajít do agentury nebo se podívat na internet. Musí se vyptávat známých, chodit přímo do firem. Klasických brigád je stále méně a nabídky brigád jsou spíše 'normální' práce se zkráceným úvazkem,“ tvrdí Jiří Halbrštát z ManpowerGroup. 

Nejvíce nabídek práce hlásí tradičně Praha, dobře jsou na tom s brigádami i Jihomoravský kraj a Středočeský kraj. Nejméně nabídek naopak nabízí Karlovarský kraj.

Nabídky podle krajů
Zdroj: ČT24

Personalisté navíc upozorňují studenty, že i v případě malé nabídky je třeba se pravidelně ptát. Mnoho firem totiž začíná hledat brigádníky třeba pouze s týdenním předstihem, některé dokonce jen ze dne na den. To je případ například některých výrobních nebo logistických firem. 

Nejraději hledají ale studenti brigádu někde v kanceláři nebo v obchodu. O řemeslnou nebo manuální práci už takový zájem není. „Šanci získat brigádu v oboru obchod, prodej, nákup má každý sedmý uchazeč. U řemeslných a manuálních prací je to každý pátý,“ uvedl produktový manažer serveru Volnámísta.cz Pavel Kolář. 

Brigádníky přitom neshánějí jen firmy, práci jako třeba zametání nebo sečení trávy teď nabízejí i obce a města. Pro samosprávy je to nejlevnější pracovní síla. 

Obecně největší zájem je o brigády v červenci, v srpnu si studenti chtějí užít vydělané peníze. Mzdy ale za poslední roky příliš nevzrostly.

Jak se pohybují brigádnické platy?

  • obvyklá mzda ………………………… 75 až 100 Kč/h
  • méně kvalifikovaná práce …………… 65 Kč/h
  • kvalifikovaná práce ………………….. 150 až 200 Kč/h