Lázně ožívají, čeština je mezi hosty slyšet stále častěji

Praha - Do českých lázní se vracejí návštěvníci. Začátek letošní sezony tak obrací trend, dva předchozí roky byly totiž pro většinu léčebných zařízení kritické. A vracejí se hlavně ti, kterým pobyt opět hradí zdravotní pojišťovna. Přibývá ale i lidí, kteří si ozdravnou kúru platí sami. Ušetří přinejmenším stokorunu denně, což je zrušený regulační poplatek.

Některé lázně tak hledají personál, který třeba loni propustily. Zvýšený zájem klientů už taky začíná prodlužovat objednací lhůty. „Za první čtyři měsíce roku je klientů VZP, kterým pojišťovna hradí pobyt v lázních, o necelou třetinu víc,“ vysvětluje mluvčí VZP Oldřich Tichý. 

Největší pojišťovna v zemi už teď hradila skoro o tři tisíce pobytů víc než loni. A tak zatímco před rokem třeba v Janských Lázních začínali sázet raději na zahraniční klientelu, letos je dětská léčebna Vesna plná tak, že se musela shánět nová lůžka. A podobně jsou na tom i oddělení pro dospělé. 

Rudolf Bubla, ředitel, Státní léčebné lázně Janské lázně

„Nejbližší termíny jsou už obsazené. Kdybychom v tuto chvíli dostali váš návrh, tak vás už budeme umisťovat na druhou polovinu léta.“

Pobyt je teď i díky zrušení poplatků opět dostupnější lidem, kteří potřebují delší léčbu. Na pobyty nejčastěji jezdí pacienti s pohybovými problémy, s nemocemi nervové a oběhové soustavy. „Byly zrušeny regulační poplatky, tím pádem klienti mají o lázně větší zájem,“ říká manažerka Sanatoria Klimkovice Kristýna Cnotová. 

Události: Pacienti se vrací do lázní (zdroj: ČT24)

Zvýšený zájem teď hlásí i Mariánské Lázně. „Letos máme až o dvacet procent více domácích hostů. A jsme rádi, protože samozřejmě potřebujeme posílit domácí trh,“ popisuje jejich generální ředitel Lev Novobilský. 

Ruština už nemusí být majoritním jazykem

Do Mariánských Lázní i nadále jezdí víc Rusů a Němců než Čechů. Změnit to chce i ministr zdravotnictví. Po svém nástupu plánoval prodloužit hrazené pobyty, hlavně u dětí. A to na tak dlouho, jak bude potřeba. Změna zákona o veřejném pojištění by ale pomohla i dospělým pacientům. Třeba těm s nemocemi srdce, kloubů nebo kožními problémy by pojišťovny zaplatily čtyři týdny místo dosavadních tří. 

Celková čísla za letošek budou z pohledu pacientů i samotných lázní jistě příznivější. V posledních letech se totiž propadal počet těch, kterým na pobyt přispěla pojišťovna. Ze 115 tisíc v roce 2011 až na 72 tisíc loni. Celkem na kolonády a hlavně léčebné procedury za rok zamířilo 380 tisíc lidí. Jen necelé pětině s tím ale finančně pomohly pojišťovny. 37 procent lidí si péči muselo zaplatit ze svého. A 44 procent hostů bylo z ciziny. Lázeňská lůžka jsou přitom úplně v každém českém kraji. Nejvíc pochopitelně v Karlovarském, s odstupem pak následují Olomoucký a Zlínský.