Budou Korejci vyrábět v Mošnově světlomety? Ostrava je připravená

Ostrava – Ostrava je připravená pustit do průmyslové zóny v Mošnově na Novojičínsku korejskou společnost Hyundai Mobis ze skupiny Hyundai. Zastupitelé schválili návrh investiční smlouvy a záměr prodeje asi 18 hektarů půdy. Firma nyní jedná s městem Ostravou o tom, za jakých podmínek by tam mohla postavit továrnu na výrobu světlometů do aut. Práci by v ní našlo až 900 lidí.

Společnost Hyundai Mobis patří ke klíčovým dodavatelům automobilek Hyundai a Kia po celém světě a jeden závod má už vedle automobilky v Nošovicích. V nové továrně plánuje zaměstnat minimálně 900 lidí. I když primátor Ostravy Kajnar připustil, že nejde o nějak výjimečně placená kvalifikovaná místa, město o tohoto investora hodně stojí vzhledem k desetiprocentní nezaměstnanosti a útlumu těžkého průmyslu. Proto neváhá prodat pozemky za korunu za metr čtvereční, i když by za ně mohlo dostat až 65 milionů.

„Jsme moc rádi, že jednání pokračují. Jde o velkou investici za 2,5 miliardy. A předpokládáme, že o 900 míst by šlo jen v první fázi, později by jich mohlo být více,“ uvedl Kajnar. Dodal, že zájem investorů o vstup do mošnovské zóny v poslední době obecně roste. „Věřím, že ekonomice přicházejí lepší časy, pociťujeme to i tady v Ostravě,“ řekl.

Podrobnosti chystaného kontraktu jsou důvěrné

Město se zavázalo, že podrobnosti uvedené v návrhu smlouvy zveřejní až po souhlasu všech smluvních stran a uzavření celého kontraktu. Proto odmítlo bližší informace podat. „Důvěrnost informací se týká investiční smlouvy i celého projektu,“ potvrdila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Dodala, že smluvních stran je pět. Vedle společnosti Hyundai Mobis a města je to Moravskoslezský kraj, CzechInvest a Česká republika. Dalším posunem v jednáních by mělo být uzavření samotné investiční smlouvy ještě v měsíci červnu. „V září bychom měli uzavřít smlouvy o smlouvě budoucí týkající se prodeje pozemků,“ doplnila Vojkovská.

Jak už dříve sdělil primátor, termín případného zahájení výroby vyplyne ze smlouvy s investorem. „V případě, že se dohodneme, ale předpokládám, že začne stavět neprodleně, takže zahájení výroby by mohlo být otázkou roku až dvou let,“ odhadl Kajnar.

Česko už několik let úspěšně spolupracuje s jihokorejskými firmami. Dosud největší investicí bylo vybudování automobilky Hyundai v Nošovicích. Korejci již vstoupili i do letecké dopravy, protože koupili podíl v Českých aeroliních. Korejské investice v Česku dosáhly od roku 1993 téměř padesáti miliard a pomohly vytvořit bezmála devět tisíc pracovních míst. Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen Tire aktuálně připravuje v zóně Triangle u Žatce desetimiliardovou investici.