ČEZ vyplatí dividendu jako loni, stát dostane 15 miliard

Praha – Energetický gigant ČEZ vyplatí stejnou dividendu jako v loňském roce, tedy 40 korun na akcii. Akcionáři tak získají celkem 61 procent zisku, což představuje 21,5 miliardy korun. Schválila to valná hromada společnosti. Stát, který je majoritním akcionářem, získá na dividendách 15 miliard korun. Jakožto většinový vlastník reprezentovaný ministerstvem financí taky vyměnil sedm z osmi lidí, které nominuje do dozorčí rady firmy.

Kromě rozdělení zisku schválili akcionáři ještě tantiémy pro členy vrcholných orgánů firmy. Mezi představenstvo a dozorčí radu se rozdělí 25,5 milionu korun, stejně jako loni. Valná hromada rovněž posvětila účetní závěrku ČEZ za rok 2013.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz schválení čtyřicetikorunové dividendy nepovažuje za překvapivé, protože na programu valné hromady byl zařazen pouze tento jediný návrh. „Jeho odmítnutí by znamenalo nutnost svolání další valné hromady a to se dalo prakticky s jistotou vyloučit,“ míní Hlinomaz.

O rozdělení celého zisku se ani nehlasovalo

Na jednání valné hromady tak nakonec vůbec nezazněl požadavek na rozdělení celého zisku. O tom ještě v březnu hovořil ministr financí Andrej Babiš. Podle jeho tehdejšího prohlášení měl ČEZ vyplatit akcionářům celý loňský zisk, který činil více než 35 miliard korun. Státní kasa by si tak přišla na téměř 25 miliard (celá zpráva).

„Společnost vždy argumentovala tím, že zbytek zisku potřebuje na investice. Ale nevidím, že by ty investice minulých let nějak výrazně zvyšovaly hodnotu ČEZu,“ obhajoval Babiš svůj nápad v Hospodářských novinách.

Šéf hnutí ANO postupem času svá prohlášení k rozdělení zisku státního energetického gigantu mírnil. Časopisu Týden v květnu řekl, že o vyplacení celého zisku mluvil jen teoreticky. Babišovy výroky navíc prověřovala i Česká národní banka, protože díky nim krátkodobě výrazně stoupla cena akcií energetické firmy. Podle Miroslava Frayera z Komerční banky byl ČEZ toho dne dokonce nejvýdělečnějším titulem na evropských trzích.

Regulátor se zajímal zejména o to, zda se někdo mohl dozvědět klíčové informace, které vedly k pohybu kurzu, dřív než ostatní a zda nedošlo k jejich zneužití, tedy tzv. insider tradingu (čtěte víc). „Jsem poučen a k ČEZu se už vůbec vyjadřovat nebudu,“ dodal k tomu později ministr financí.

Ze zástupců státu zůstal v dozorčí radě jen Pačes

Na valné hromadě se zdaleka nerozděloval jen zisk a odměny – stát téměř kompletně vyměnil svoje zástupce ve dvanáctičlenné dozorčí radě společnosti. Vystřídal sedm z osmi členů, které v ní jako hlavní akcionář má. Nově jsou v radě mimo jiné první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, první náměstek ministra obrany Jiří Borovec nebo Jiří Tyc, který se podílel na energetickém programu ANO a za toto hnutí neúspěšně kandidoval do Sněmovny.

Mezi dalšími byli do rady zvoleni poradce ministra průmyslu Vladimír Vlk a Petr Blažek z odboru strategie ministerstva financí. Sedmičku nových členů doplňují Lubomír Charvát a Zdeněk Černý. Z rady naproti tomu odchází například bývalý vedoucí Úřadu vlády ČR Lubomír Poul nebo ekonom Michal Mejstřík.

Jediným členem rady, který byl navržen státem a v orgánu zůstává, je bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes. Nová dozorčí rada jej hned na svém prvním zasedání zvolila předsedou.

Bývalý šéf Akademie věd ČR
Zdroj: ČT24/www.isifa.com

Ministerstvo financí očekává, že změny v dozorčí radě posílí kontrolu hospodaření společnosti a zajistí tak její budoucí rozvoj a stabilitu. „Noví členové dozorčí rady byli pečlivě vybíráni na základě svých odborných znalostí a rovněž úspěšně prošli Vládním výborem pro personální nominace,“ informoval úřad.

Hlinomaz soudí, že personální změny provedené na valné hromadě nevylučují možnost, že o svá místa přijdou i lidé v představenstvu nebo vedení společnosti. „Dozorčí rada odvolává a volí představenstvo a představenstvo jmenuje generálního ředitele,“ poznamenal analytik.

Ekonom a poradce skupiny J&T pro energetiku Michal Šnobr si zase všiml, že ministr financí Andrej Babiš „výrazněji ovládl dozorčí radu díky zástupcům ministerstva financí a hnutí ANO“. I podle něj to může předznamenávat budoucí změny v představenstvu ČEZ.

Ministerstvo financí dnes provedlo obměnu řídících a dozorčích orgánů i dalších státních firem, například Českého Aeroholdingu (čtěte víc).

Vydáno pod