Česká virtuální měna je na světě, hned první den čelila hackerům

Praha – Dnes kolem poledne byla vydána první česká virtuální měna pro platby přes internet. Jmenuje se Czech Crown Coin (CZC) a vytvořil ji šestičlenný tým v čele s Ladislavem Faithem. Vydáno má být celkem sto milionů mincí. Už dopoledne se však webové stránky projektu potýkaly s údajným útokem hackerů a byly nedostupné.

Za projektem CzechCrownCoin stojí kameraman televize Nova Ladislav Faith s pěti společníky, převážně IT specialisty. Má mezi nimi být vývojář, programátor či specialista na bezpečnost. Jejich cílem je podle oficiálního sdělení podpora internetového podnikání v Česku. „CzechCrownCoin je digitální měna pro internetové transakce určená především pro české občany a podnikatele,“ píše se na oficiálním webu.

Podle iniciátorů projektu se jedná o „decentralizovanou peer-to-peer měnu umožňující provádět okamžité platby přes internet do celého světa“. Měna je údajně nezávislá a bez ústřední správy a kontroly. Transakce probíhají anonymně a bez prostředníka.

Na internetových stránkách, z nichž si zájemci mohou stáhnout peněženku pro získané CZC, by měl začít fungovat rovněž server pro těžbu mincí. I odpoledne byl ale nefunkční. Z celkového počtu sto milionů mincí je polovina předtěžena, druhá polovina se bude těžit následujících čtyři až deset let. Distribuce 50 milionů CZC pro občany ČR, kteří na základě registrace zdarma získají stanovený počet mincí, bude spuštěna v září.

CO ZNAMENÁ „DOLOVÁNÍ“ VIRTUÁLNÍ MĚNY?

Tímto způsobem získávají virtuální měnu takzvaní mineři, kteří kontrolují transakce dalších uživatelů. Aby je mohli odsouhlasit, musí vyřešit složitý matematický úkol. Výše odměny klesá ruku v ruce s tím, jak roste výkonnost minerů a zároveň se objem virtuálních peněz v oběhu blíží svému maximu.

Stát se bitcoinovým minerem bylo v počátcích měny jednoduché. Stačilo mít počítač s lepší grafickou kartou a člověk mohl začít dolovat. Dnes už je k tomu potřeba mnohem lepší technika. „Odhaduje se, že celá síť, která se podílí na výpočtech, je 256krát výkonnější než 500 nejvýkonnějších superpočítačů světa,“ vysvětlil IT expert Petr Krčmář (přečtěte si víc o bitcoinu a digitálních měnách).

Právě webové stránky czechcrowncoin.com dopoledne čelily útoku hackerů. „Do našich internetových stránek se dnes někdo naboural a vyřadil je z provozu tzv. DDOS útokem. V současnosti pracujeme na zprovoznění a stabilizaci stránek,“ sdělil Faith. Při DDOS útoku začnou stovky tisíc počítačů přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak napadený web tváří jako nedostupný.

„Teď už jenom s napětím čekat, co za taškařici z toho bude. Kameraman TV Nova a živnost na produkci filmů a filmových záznamů vypadají, že se můžeme těšit na něco hodně velkého,“ podotkl internetový odborník Daniel Dočekal.

Na virtuální měnu nedosáhnou vlády ani centrální banky

Digitální měny se začaly rozšiřovat před několika lety. Nejúspěšnější je bitcoin, který se dostal do oběhu v roce 2009. Měna je navržena tak, aby ji nemohly ovlivňovat vlády ani centrální banky. Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má kolem roku 2140 dosáhnout 21 milionů.

Bitcoin oceňuje mnoho uživatelů pro jeho anonymitu. Kritici ale upozorňují, že právě kvůli anonymitě je měna zneužitelná pro praní špinavých peněz. Virtuální měny se také potýkají s velkými výkyvy kurzu. Centrální banky a vlády obrátily svou pozornost k virtuálním měnám zvláště po únorovém krachu bitcoinové burzy Mt. Gox, kdy se z účtů zákazníků ztratily bitcoiny za stovky milionů dolarů (více zde).

Evropský bankovní úřad už na konci loňského roku varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny, například v případě útoku hackerů nebo neúspěšného transferu peněz. Pro tyto měny neexistuje podobný systém pojištění, jaký v EU platí pro běžné bankovní vklady.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/JONATHAN HAYWARD

V bitcoinech lze nejen platit, ale je možné do nich taky investovat. Odborníci však takovou investici považují za rizikovou. „Vzhledem k tomu, že měna se nepoužívá k normálním finančním transakcím, které souvisí s chodem reálné ekonomiky, tak se velmi snadno může stát, že budou ohledně vývoje této měny vznikat obrovské bubliny. Vývoj posledního roku tomu jen nasvědčuje,“ varoval už dříve hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Nevyzpytatelnost virtuální měny není zdaleka jediným problémem, na který mohou investoři a běžní uživatelé narazit. Třeba česká burza bitcoinů Bitcash.cz měla účty klientů poměrně jednoduše přístupné na svém serveru, čehož využili neznámí hackeři a veškeré soukromé bitcoiny z nich převedli jinam. „Šlo o prolomení zabezpečení. Aby totiž lidé mezi sebou mohli bitcoiny směňovat, bylo nutné, aby byly sdílené na internetovém serveru,“ vysvětlil tehdy Karel Minx, majitel a provozovatel webu.

V Česku začal na jaře fungovat taky první bankomat na nákup a prodej bitcoinů. S virtuální internetovou měnou můžou lidé obchodovat v Praze na Andělu (čtěte víc).

Vydáno pod