Pozemky výrazně zdražily, jen u Ostravy a Ústí jsou levnější

Praha – V průměru o pětinu zdražily za posledních pět let stavební parcely. Ukázal to index cen nemovitostí, který zveřejnila Hypoteční banka. Nejvíce se podle něj za pozemky platí v Praze, na Ostravsku či Ústecku ceny naopak mírně klesly.

Za metr čtvereční pozemku pro stavbu rodinného domu na okraji Prahy se před čtyřmi lety platilo zhruba pět tisíc korun. Dnes již cena dosahuje 6 500 korun, na Zbraslavi dokonce přesahuje sedm tisíc a na Hanspaulce jsou ceny i šestnáctitisícové. Zájem o pozemky roste díky levným hypotékám, ale také proto, že kvalitních pozemků ubývá. V Praze navíc představují překážky výroky městských představitelů, že se bude nadále stavět spíše v již existujících čtvrtích. „Budeme mít tendenci nepodporovat kobercovou zástavbu volných ploch a polí,“ upozornil ředitel městského Institutu plánování a rozvoje Tomáš Stibor.

Růst cen lze očekávat i nadále. „Realitami se zabývám už hodně dlouho a je pravda, že pozemky zatím v průměru neklesaly,“ upozornil v Ekonomice ČT24 prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný. Dodal, že navzdory levným hypotékám nelze očekávat významný růst poptávky. „Řada lidí má obavy si hypotéku vzít,“ poukázal Novotný.

Nedostatek parcel ale není celorepublikový problém. Zatímco v Praze či Brně a jejich okolí je o ně velký zájem a je třeba sáhnout hluboko do kapsy, na Ostravsku si naopak mohou kupci z pozemků vybírat, ceny jdou v regionu často dokonce dolů. Například v Ostravě-Martinově tak stojí pozemek o velikosti 1 000 metrů čtverečních přibližně dva miliony korun. „Prodává se za dva tisíce na metr, ještě loni to přitom bylo 2 400 korun za čtvereční metr,“ uvedl makléř Boris Hilbert, podle kterého je příčinou zřejmě nezaměstnanost v regionu. „Lidé prostě nemají peníze,“ poukázal. Podle Jaroslava Novotného ovšem má na ceny pozemků vliv například dostupnost energií. Bez napojení na inženýrské sítě mohou být levnější o desítky procent.

Ačkoli na Ostravsku nebo Ústecku ceny pozemků mírně klesají, prudký vzestup v jiných oblastech způsobil, že i celorepublikově parcely výrazně zdražily. Celkové ceny pozemků přesto nejsou závratné – čeští zákazníci jsou střízliví a mají většinou zájem o menší parcely. Téměř v polovině případů kupují pozemky mezi 100 a 500 metry čtverečními.