Malajsijské aerolinky převezme stát, chystá se reorganizace

Kuala Lumpur – Stovky mrtvých – jedno letadlo sestřelené, druhé záhadně zmizelo. Malajsijské aerolinky prožívají černý rok. Potíže Malaysia Airlines má vyřešit převzetí státním investičním fondem. Ten hodlá stáhnout akcie aerolinek z burzy a provést rozsáhlou reorganizaci podniku.

Aerolinky letos v březnu přišly o Boeing 777 s 239 lidmi na palubě, který se ztratil z leteckých radarů cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, většina cestujících pocházela z Číny. V červenci byl jejich další Boeing 777 s téměř 300 lidmi na palubě sestřelen nad východní Ukrajinou. Tyto události poškodily pověst firmy a prohloubily její dlouhodobé finanční problémy. Letenky přestali kupovat hlavně Číňané, kde se pokles tržeb vyhoupl na 60 procent.  

Státní fond nyní vlastní zhruba 69 procent akcií Malaysia Airlines. Za převzetí zbývajících akcií nabídl celkem 1,4 miliardy ringgitů (devět miliard korun). Státní fond v pátek uvedl, že chystá restrukturalizaci všech oblastí činnosti letecké společnosti, včetně jejího obchodního modelu, financí a lidského kapitálu. „Bude to zapotřebí, aby naše národní letecká společnost fungovala jako ziskový komerční subjekt,“ dodal fond.  

Tržní hodnota společnosti Malaysia Airlines za posledních devět měsíců klesla o více než 40 procent. Firma je již řadu let ztrátová, v letošním prvním čtvrtletí se její čistá ztráta zvýšila téměř o 60 procent na 443 milionů ringgitů (zhruba tři miliardy korun), upozornil server BBC.