Kdy zrušit druhý pilíř? Koalice není jednotná

Praha – Vládní koalice není jednotná ohledně termínu zrušení druhého pilíře důchodové reformy. Sociální demokraté a lidovci mají v úmyslu pilíř zrušit už příští rok. Proti se postavilo hnutí ANO s tím, že by se mělo počkat do roku 2017. Jeho předseda Andrej Babiš je přesvědčen, že lidé na tak rychlé zrušení zásadní reformy Nečasovy vlády nejsou připravení a že je zde velká možnost soudních sporů se státem. Vláda bude o datu ukončení druhého pilíře jednat už tuto středu.

Druhý důchodový pilíř má v současné době uzavřeno zhruba 84 tisíc lidí. Po jeho zrušení budou mít dvě možnosti, jak s našetřenými penězi naložit. Buď si je převedou na svůj účet, nebo je dají do dobrovolného důchodového připojištění, tedy do takzvaného třetího pilíře. Celkově si Češi převedli ze státního systému do soukromých fondů téměř jeden a půl miliardy korun.

Politici nevědí, kdy ukončit druhý pilíř (zdroj: ČT24)

Důchodovou reformou se od května zabývá speciálně složená komise odborníků a politiků pod vedením Martina Potůčka. Ta také vládě navrhla dva možné termíny pro zrušení druhého pilíře. Buď první leden 2016, nebo první leden 2017.

„Čím dříve bude druhý důchodový pilíř zrušen, tím lépe. Protože zbytečně přicházíme o finanční prostředky,“ řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. S předsedou vlády nesouhlasí jeho ministr financí Andrej Babiš, podle kterého by si stát měl připravit pádné argumenty, proč pilíř zrušil. Jinak podle něj Česku hrozí soudy a arbitráže nejen od lidí, ale také od penzijních fondů. „Jsou lidé, kteří tam zainvestovali peníze a není úplně jednoduché to vyřešit tak, aby o ně nepřišli a aby z toho nevznikl nějaký problém, že stát bude žalován,“ řekl Babiš.

Důchodový "pilířový" systém
Zdroj: ČT24

Pilíře důchodové reformy

První pilíř - Jde o státní důchod, který je vyplácen průběžně, lidé na něj nespoří a je povinný. Odvádí se 28 % nebo 25 % z hrubé mzdy (výhodnější čísla platí pro lidi, kteří vstoupí do 2. pilíře)

Druhý pilíř - Je v podstatě důchodovým spořením ve fondu, kde je na výběr ze tří strategií. Je také dobrovolný, ale lidé z něj nemůžou vystoupit. Spoří se 3 % z hrubé mzdy (platí zaměstnavatel) a 2 % hrubé mzdy (spoří si každý sám). 

Třetí pilíř - V tomto případě jde o dřívější důchodové připojištění, které lze kdykoliv zahájit i předčasně ukončit, byť se sankcemi. Lidé mohou spořit libovolnou částku a stát vyplácí příspěvek. 

Možnost budoucích sporů připouští i předseda důchodové komise Martin Potůček. „V českém právním systému si nemůžete vyžádat stanovisko ústavních soudců předem, takže určitá míra rizika tam je vždy,“ řekl.

Zrušení druhého pilíře podporují vedle vládní koalice také komunisté a hnutí Úsvit. Naopak pravicová opozice je proti a konec této části důchodové reformy dlouhodobě kritizuje.

Vydáno pod