Zisk Gazpromu se za půl roku propadl skoro o čtvrtinu

Moskva - Čistý zisk ruského plynárenského gigantu Gazprom se v letošním prvním pololetí propadl téměř o čtvrtinu na 450,6 miliardy rublů (zhruba 240 miliard Kč) z 582,7 miliardy rublů před rokem. Na druhou stranu tržby stouply o více než desetinu na 2,87 bilionu rublů. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a je také jeho hlavním dodavatelem do řady evropských zemí, včetně České republiky.

Čísla za samotné druhé čtvrtletí vykazují růst zisku meziročně o 13 procent na 227,6 miliardy rublů. Analytici ale podle agentury Reuters očekávali zvýšení až na 234 miliard rublů.

V polovině června zastavil Gazprom dodávky plynu na Ukrajinu kvůli sporům ohledně ceny a nezaplacených účtů. Vedení společnosti dnes oznámilo, že si kvůli ukrajinskému dluhu museli vytvořit rezervu ve výši 215,8 miliardy rublů (115 miliard Kč). „Jakmile bude dluh splacen, podpoří to výsledky Gazpromu,“ upozornil analytik Andrej Poliščuk ze společnosti Raiffeisenbank.

Plynárenská firma už před časem předpokládala, že kvůli cenovému sporu s Ukrajinou a také kvůli ztrátě podílu na domácím trhu klesne její těžba plynu na 463 miliard metrů krychlových z loňských 487,4 miliardy. V příštím roce však počítá s nárůstem produkce o pět procent.

Cílem Gazpromu je vzhledem k sankcím ze strany západních zemí zvýšit svou nezávislost na evropském trhu. Firma v květnu uzavřela přelomovou dohodu o dodávkách zemního plynu na čínský trh v hodnotě 400 miliard dolarů (8,7 bilionu Kč). A v pondělí premiéři obou zemí podepsali rovněž mezivládní smlouvu, která tuto dohodu zpečetila. Více čtěte ZDE.