Lyžařská sezona začíná, nabídne nové sjezdovky za staré ceny

Praha - Polovina velkých lyžařských areálů v Česku sice ponechá v zimní sezoně stejnou cenu skipasů jako loni, více než třetina středisek však chystá zdražení. Snížit ceny plánuje 14 procent areálů, oznámila Asociace horských středisek České republiky (AHS). Devatenáct českých lyžařských areálů letos nabízí společný skipas. Ten bude platit celou sezonu a zájemce vyjde na jedenáct tisíc. Skiareály investovaly do příprav na nadcházející zimu stamiliony korun.

Velké lyžařské areály se zaměřily po uplynulé sezoně na modernizaci zasněžovacích systémů, zázemí pro lyžaře nebo úpravu zákaznických systémů pro prodej skipasů. „Nejvíce prostředků směřovali provozovatelé středisek do modernizace a rozšiřování sjezdovek. Vyrostly další kilometry tratí a nové lanovky, lyžaři se také dočkají rozšířených možností ve snowparcích,“ uvedl výkonný ředitel AHS Libor Knot. 

Největší novinku letošní sezony nabízí na Klínovci, kde vznikla úplně nová sjezdovka, která vede směrem k Jáchymovu. „Je přes tři kilometry dlouhá a místy až 100 metrů široká, je to na české poměry opravdu ojedinělá sjezdovka,“ doplnil Knot. Skiareál Klínovec investoval do nové sjezdovky a lanovky okolo 250 milionů korun, Špindlerův Mlýn stála modernizace 100 milionů korun. „Ve Špindlerově mlýně se soustředili především na zasněžování, rychlost zasněžení teď bude nesrovnatelně vyšší,“ upřesnil Knot.

Lyžování
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Skiresort Černá hora - Pec nově vybavil šest sjezdovek o délce 4,5 km technologií umělého zasněžování. „Kromě toho je tam nová sjezdovka, takzvaný funpark a také měřené tratě,“ dodal Knot. "S něčím zajímavým opět přišlo Lipno, kde postavili novou sjezdovku a tu stávající nazvali školní a vyhradili ji pouze pro začátečníky," doplnil ředitel AHS.

Průměrná cena jednodenní permanentky ve 28 velkých českých skiareálech tak pro dospělého stoupne v zimní sezoně z 550 na 556 korun. Dětský skipas vyjde v nadcházející sezoně v průměru na 387 Kč oproti 376 korunám loni.

Většina velkých provozovatelů skiareálů v Česku ponechá stejné ceny skipasů jako loni. „V případě jednodenních skipasů se celá polovina z těchto skiareálů rozhodla ponechat ceny na stejné úrovni jako v loňském roce. Čtyři skiareály nabídnou celodenní skipasy dokonce levněji,“ dodal Knot. Ceny jednodenních skipasů se podle něj v průměru zvýší méně, než je odhadovaná míra inflace pro letošní rok.

Na jednu permanentku bude letos v zimě možné lyžovat v 19 tuzemských lyžařských areálech, mimo jiné ve Špindlerově Mlýně, SkiResortu Černá hora - Pec či na Klínovci, ve třech středisích Skiaerálu Jizerky, dále v areálech Malá Úpa, Dolní Dvůr, na Lipně, Špičáku a také v lyžařských resortech Kouty, Dolní Morava, Deštné, Kohútka a Monínec.

Počítá s tím projekt společného celosezonního skipasu Czech Skipass. Cena skipasu pro dospělého činí 11 000 Kč. Junioři ve věku 12 až 18 let a senioři za skipas zaplatí 9 000 korun a děti 8 000 korun. K vystavení skipasu je nutná fotografie, v prodeji je od 1. listopadu.

Lyžaři budou mít k dispozici celkem 156 kilometrů sjezdových tratí, 26 lanovek a 118 vleků, aniž by museli do pokladen jednotlivých areálů. Jednotlivé areály nabízejí sezonní jízdné levnější, například permanentka pro dospělého ve Špindlerově Mlýně stojí 9 500 korun, na Klínovci 8 500 Kč a na šumavském Špičáku 6 590 korun.

Jednotná jízdenka pro 19 areálů ale poskytuje širší nabídku. „Lyžařům nabízí možnost lyžovat na jednu permanentku bez omezení v různých místech ČR a díky komplexnosti nabídky šetřit jejich peníze a dát jim příležitost po zakoupení jednoho produktu lyžovat na mnoha různých sjezdovkách,“ uvádí AHS.

Pro srovnání, například Salzburg Super Ski Card stojí v hlavní sezoně 665 eur (18 500 Kč). „Salzburger Super Ski Card platná v rakouské zemi Salzburgerland, která má 7 156 kilometrů čtverečních a je tedy 11x menší než ČR, zahrnuje 22 velkých skiareálů o celkových 2 550 km sjezdovek včetně skoro celoročně otevřeného ledovce Kitzsteinhorn v Kaprunu. Tedy více než 16x rozsáhlejší lyžařská nabídka na ploše 11x menší,“ uvedl mluvčí cestovní kanceláře Nev-Dama Jan Osúch. Například Tirol Snow Card vyjde na 717 eur (20 000 Kč) a zahrnuje 86 skiresortů s 1 133 lanovkami a 4 000 km sjezdovek včetně šesti ledovců.

Areál Bergisel v Innsbrucku
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Makinwa

V Česku jde letos o pilotní ročník projektu. „Chce našim klientům ukázat, že nejen v Alpách, ale i v ČR je možno vytvořit společnou jízdenku, která bude platit na velkém území. Skipas lze využít v mnoha skiareálech, které jsou tvořeny různými podnikatelskými subjekty a působí v různých pohořích naší republiky. Ukazuje tím otevřený a moderní přístup provozovatelů lyžařských středisek k veřejnosti a dává zákazníkům možnost poznat, že máme v ČR moderně vybavené skiareály,“ uvedla na webu asociace.