Levné pleny v nedohlednu, rodiče ušetří jen na kojenecké výživě

Praha – Koaliční slib o přeřazení dětských plen do nižší daňové sazby, se od začátku působení Sobotkovy vlády nikam nepohnul. Prezident Miloš Zeman dnes podepsal zákon o vytvoření desetiprocentní daňové sazby. Mezi položkami však pleny nejsou, protože Česká republika ještě nezačala ani vyjednávat o výjimce v Evropské unii.

Dětské pleny zůstávají ve vyšší daňové sazbě (zdroj: ČT24)

Snížení DPH na dětské pleny se podle koaliční smlouvy ČSSD, ANO a KDU-ČSL mělo odehrát v roce 2015. Zákon, který vytváří novou desetiprocentní daňovou kategorii, dnes podepsal prezident Miloš Zeman, a začne tak platit od prvního ledna příštího roku. S dětskými plenami ale nepočítá a jejich zlevnění je komplikovanější. Kvůli přeřazení této komodity do nižší daňové sazby musí nejprve Česká republika získat výjimku od Evropské unie, s níž musí souhlasit i zbývající unijní státy. Česká vláda ale vyjednávat ani nezačala.

Česko se zatím soustředí hlavně na prosazení lepšího výběru daní v celé Evropě. „Toto vyjednávání je pro nás prioritní. Upřednostnili jsme ho před vyjednáváním o snížené sazbě na dětské pleny,“ uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Zároveň neexistuje rámcový odhad, kdy by se vláda začala snažit přesvědčit ostatní unijní státy.

„Já věřím, že to během volebního období zvládneme,“ konstatoval Jiří Mihola, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL, která si daňovou změnu pro pleny prosadila u koaličních partnerů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že pleny zařazené do desetiprocentní sazby navrhnou v rámci evropské diskuse o dani z přidané hodnoty.

Vyjádření KDU-ČSL

„Lidovci měli dvě priority, s kterými šli do voleb. První byl, že se navýší odečitatelná položka pro pracující rodiče a v rodinách s dvěma a více dětmi zůstane více peněz. Slib jsme splnili a od příštího roku bude platit. Tento krok je rychlý a mohli jsme ho učinit v rámci České republiky. Ohledně plen budeme dál vyjednávat, abychom slib splnili. Máme další tři roky, kdy na tom můžeme a budeme pracovat,“ řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Návrh od začátku kritizují opoziční strany. Změna unijní směrnice podle nich není snadná. „Je evidentní, že to vláda neměla s Evropskou unií projednané a že to byly sliby, chyby,“ řekl Radim Fiala z hnutí Úsvit. Zbyněk Stanjura (ODS) to hodnotí jako podvod na voličích. Na zlevnění plen o jedenáct procent tak budou muset rodiče minimálně počkat, zatím si budou moci levněji pořídit jenom kojeneckou výživu.

Nová desetiprocentní daňová sazba

Nová snížená sazba DPH se týká knih, léků a dětské výživy. V případě knih jde pouze o tištěné publikace, kde reklama nepřesahuje padesát procent plochy. Desetiprocentní kategorie se nebude vztahovat na noviny nebo časopisy. Pod dětskou výživou jsou myšleny i potraviny pro malé děti. Mezi léky mají být nově levnější i veterinární léčiva, radiofarmaka, očkovací látky či chemické antikoncepční přípravky.

Další novela zákona, která teprve prochází schvalováním v Poslanecké sněmovně, by sem zařadila i potraviny pro lidi s fenylketonurií a celiakií.