Sankce odporují zásadám G20, tvrdí Putin

Moskva – V rozhovoru s ruskou tiskovou agenturou TASS se prezident Vladimir Putin vyjádřil k západním sankcím namířeným proti Rusku. Přiznal, že tamní ekonomice způsobují škody, ale že dopad to má i na strůjce sankcí. Věří, že západní státy škodlivost pochopí a sankce se stanou minulostí, protože narušují mezinárodní ekonomické vztahy.

Normy mezinárodního práva má podle Vladimira Putina porušovat to, že sankce mohou být zaváděny pouze v rámci OSN a Rady bezpečnosti. „Je to škodlivé a samozřejmě nám to způsobuje určité škody, ale je to škodlivé i pro ně, protože to v podstatě podkopává celý systém mezinárodních ekonomických vztahů. Velmi doufám, že to nakonec bude pochopeno a stane se to minulostí,“ řekl Putin.

Skupina G20 se schází už o víkendu v australském Brisbane. Účastní se ho i Kreml, Putin ale odmítá, že by nová diskuse o sankcích měla vzejít z jeho strany. Ruské hospodářství je podle Putina nicméně připraveno čelit nové vlně krize. „Přemýšlíme o všech scénářích, včetně takzvaného katastrofálního poklesu cen energetických surovin, což je zcela možné, to připouštíme. Jak ministerstvo hospodářství, tak ministerstvo financí a celá vláda propočítávají vývoj ekonomiky při každém z těchto scénářů,“ řekl Putin. V týdnu vydala ruská centrální banka zhoršenou předpověď vývoje ekonomiky včetně předpokladu platnosti sankcí do roku 2017.

Rezervy podle Putina mají být dostatečné k udržení rozpočtu i celé ekonomiky. Zdůraznil, že udrží rozpočtovou kázeň a že budou zajištěny všechny sociální výdaje. „To jsou slova, která míří na domácí publikum, že se ho sankce nebudou nijak dál dotýkat,“ uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas. V případě potřeby by ropný gigant Rosněft, který se počítá mezi nejdůležitější články ruské ekonomiky, mohl dostat peníze z Fondu národního blahobytu.

„Vidíte, co se stalo s rublem, co se stalo s ruským akciovým trhem. Měli bychom jako odpověď na ruské aktivity používat sankce. Stále doufám, že Rusové budou mít rozum a uznají, že by měli Ukrajině dovolit, aby se rozvinula v nezávislou a svobodnou zemi,“ řekl britský premiér David Cameron deníku The Daily Telegraph. Myslí si, že ekonomické sankce fungují dostatečně.