Pálenice hlásí třetinovou úrodu proti loňsku

Zlínsko - Loni jely pálenice ve dne v noci, letos stojí. Úroda ovoce byla především na Zlínsku mimořádně slabá. Nejprve stromy decimovalo sucho, pak naopak deště a hniloba. Odborníci odhadují, že se urodila zhruba třetina toho, co loni.

„Loni se pálilo od října až do 23. prosince v kuse: přes týden, o víkendech, ve dne i v noci, jelo se pořád. Letos jsou některé dny úplně volné,“ potvrdil Pavel Zapletal z pěstitelské pálenice ve Hvozdné na Zlínsku. Tamní palírna nemá zaplněny ani termíny v nadcházejících týdnech, jak bývá obvyklé. „Letos pálím jednou, dvakrát za týden,“ uvedl i provozovatel jedné z brněnských pálenic Miloslav Hořava.

Na vině je neúroda ovoce. „Byly nějaké meruňky, teď se začínají pálit švestky, někdo má mirabelky, letos nebyly moc ani třešně,“ dodal Zapletal s tím, že i cukernatost ovoce je letos slabší. Lidé se snaží neúrodu vykompenzovat například nákupem ovoce z jiných koutů republiky nebo za zahraničí. Špatnou sezonu švestkových kvasů mohou mírně vyrovnat pálenky z jablek. „Mám plný sklep jablek, ale meruňky nemám žádné, ani švestky letos nebyly,“ upřesnil zahrádkář Vlaslav Pupišík.

Pálenice hlásí třetinovou úrodu proti loňsku (zdroj: ČT24)

Navzdory neúrodě se cena v pálenici oproti loňskému roku nemění. Za litr stoprocentního lihu zaplatí klienti 202 korun. „To platí, pokud si dovezou vlastní dřevo. Pokud nemají, připlatí 20 korun k litru stoprocentního lihu,“ upřesnil Zapletal.

V Česku funguje podle celníků 508 pěstitelských pálenic, nejvíc jich je na Uherskohradišťsku. Loni se v nich vypálilo 3 miliony 796 tisíc litrů absolutního lihu. Letos odhadují, že to bude jen asi třetina.