Komerční, nebo veřejné? Tripartita se na úrazovém pojištění stále neshodla

Praha - Zástupci vlády, podnikatelů a odborů nenašli shodu na budoucím modelu úrazového pojištění. Zatímco odbory by kvůli tomu rády zřídily novou veřejnou pojišťovnu, zaměstnavatelé vidí jako optimální volbu komerční pojišťovny. Vláda o tom podle premiéra Bohuslava Sobotky rozhodne během příštího roku. Odbory a zaměstnavatelé naopak souzní v tom, že chtějí víc zapojit české firmy do dostavby elektráren a další těžby surovin. Shodli se na tom na jednání tripartity.

„Zase jsme se nedohodli. Jsou to naše peníze, peníze podnikatelů. Nemám rád, když někdo mluví o penězích, které mu nepatří,“ uvedl šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Zaměstnavatelé podporují komerční pojištění. 

Odbory naopak prosazují jedinou veřejnou pojišťovnu, která by vznikla. „Vláda má mít dohled nad prostředky, nemá úrazové pojištění komercionalizovat, má zřídit jednu veřejnou pojišťovnu s tripartitní správou,“ uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. 

Nyní se zaměstnavatelé pojišťují u dvou komerčních pojišťoven - České Pojišťovny a Kooperativy, případné odškodné se pak platí z tohoto pojištění. Česko má sice zákon o úrazovém pojištění, který začal platit v roce 2006, ale zatím stále není účinný. Jeho účinnost se odkládala už čtyřikrát, a to naposledy letos na rok 2017.

Konzultace v pojišťovně
Zdroj: ČT24

Podle odkládané normy by úrazové pojištění měla zajišťovat Česká správa sociálního zabezpečení. Pojistné by vybírala jako odvody ze mzdy. Lidem po pracovním úrazu či s nemocí z povolání by pak hradila rentu. Se zrušením tohoto zákona počítá návrh novely zákoníku práce, který by měla dnes odpoledne projednat vláda. Podle Sobotky o návrzích budoucí podoby bude jednat koaliční rada. Ministryně práce pro ni připraví podklady. Pak rozhodne kabinet. Premiér řekl, že na přípravu nové normy je příští rok. 

Ohledně většího zapojení českých firem do budování elektráren panoval mnohem větší soulad. „My jsme vyslovili jednoznačný požadavek, aby byl znásoben podíl výroby při těchto rozhodnutích z ČR a od českých zaměstnanců. Je to šance České republiky na udržení průmyslu v lepší podobě, než je tomu v současné době,“ komentoval Středula. Energetickou koncepci ještě projedná koaliční rada, pak se jí bude zabývat vláda. Materiál počítá se zajištěním energií pro Česko do roku 2040.