Více než polovina Čechů chce obchody otevřené i o svátcích

Praha – Padesát dva procent Čechů nesouhlasí se zavíráním obchodů během svátečních dnů. Podle průzkumu společnosti Incoma GFK pro Svaz obchodu a cestovního ruchu chtějí o svátcích nakupovat hlavně nejmladší a nejstarší zákazníci. Aktuální studie je reakcí na návrh zákona, který má sněmovna začít projednávat během prosince. Téměř dvě třetiny lidí (65 procent) přitom odmítají, aby stát určoval, kdy mají mít obchody otevřeno a kdy mají mít zavřeno.

Návrh, který předložili loni v červnu senátoři ČSSD a posléze schválili, počítá s povinným zavřením obchodů 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den pak povoluje provoz pouze do 12 hodin. Podle tehdejšího předkladatele Františka Bublana (ČSSD) nařízení nebude mít zásadní vliv na výnosy obchodů. Navíc prý není namístě podporovat konzumní způsob života.

Proti tomu se tehdy výrazně postavil právě Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle jeho zástupců jde totiž o zásah do svobody podnikání. „Proti zákazu prodeje nestojí jen velké řetězce, ale proti je celá platforma obchodu. Proč bránit zákazníkovi v něčem, co mu může obchodník bez potíží nabídnout?“ zmiňoval svaz v reakci na tehdejší návrh.

Vadil mu také fakt, že návrh neplatí plošně, protože některým obchodům sváteční provoz povoluje. Jde například o čerpací stanice, prodejny na letištích či ve zdravotnických zařízeních a také všechny prodejny s plochou do 200 m2. Právě poslední zmiňovaná skupina je podle současné vlády sporná a nemusí se záměrem zákona souhlasit. V srpnu proto Sobotkův kabinet zaujal k návrhu neutrální stanovisko.

Svaz už delší dobu avizuje, že o nákupy během svátků je stále větší zájem. Podle aktuálního průzkumu téměř každá domácnost (96 %) o svátcích či v neděli někdy nakupuje, ve třetině případů pak vyráží i za většími nákupy potravin. „Průzkum potvrdil, že Češi jsou zvyklí zajít si do obchodu v neděli či o svátcích jak pro drobný nákup potravin (69 %), tak i pro nákup větší či pro pořízení různých kategorií nepotravinářského zboží,“ uvedl Tomáš Drtina ze společnosti Incoma GfK. Každý sedmý přitom vnímá návštěvy obchodů o svátcích jako formu trávení volného času.

  • Téměř dvě třetiny dotázaných (65%) přitom odmítají, aby stát obchodníkům podobně určoval otevírací dobu. Zajímavostí je, že nejvíce s regulací nesouhlasí starší občané. Druhou nejvíce liberální skupinou pak jsou naopak nejmladší zákazníci ve věkové skupině 15-24 let.

Podle předsedy Českého výboru nákupních center Jana Kubíčka by omezení otevírací doby vedlo ke snížení tržeb obchodníků a propouštění pomocných zaměstnanců a brigádníků. „Lidé preferují pracovat o svátcích, protože za to dostanou příplatek, mají možnost si přivydělat. Jednou se skupin, která je ohrožena, jsou svobodné matky s dětmi, které využívají práci na částečný úvazek,“ dodal Kubíček.

Podobný průzkum si nechala v červnu letošního roku vypracovat  také společnost KPMG. Podle jejích dat jsou lidé možnosti zavření obchodů během svátků naklonění výrazně více. Dvěma ze tří obyvatel by podle KPMG nevadily zavřené obchody nejen o svátcích, ale dokonce i v neděli. Proti oběma variantám se naopak ohradilo 13 procent dotázaných.

V současnosti prodejní dobu obchodů v Česku během státních svátků žádný předpis nereguluje. Odbory zkoušejí prosadit legislativní úpravu otevírací doby o svátcích již od roku 2005. Argumentují mimo jiné tím, že by omezení umožnilo zaměstnancům strávit svátky v rodinném kruhu.

Události: Spory o otevírací dobu supermarketů (zdroj: ČT24)