Nakupujete i o Vánocích? Letos možná naposled

Praha - Otevírací doba obchodů není u nás na rozdíl od všech sousedních zemí nijak omezena. Velké obchodní řetězce tak zůstanou i letos otevřené stejně jako loni. Na Štědrý den většinou do čtrnácti hodin. Na Boží hod bude zavřeno - na Štěpána se ale obchody už téměř vrátí do klasického režimu. Už příští rok by ale otevírací dobu mohl stanovit zákon. Ve sněmovně totiž leží návrh, který by ji značně omezil. Senát ho schválil v létě.

Senát v létě schválil návrh zákona, který má o sedmi státních svátcích zcela uzavřít supermarkety. Na Štědrý den by se v obchodech smělo pracovat pouze dopoledne. V případě nedodržení zákazu by prodejcům hrozila pokuta ve výši milionu korun, při opakovaném porušení až pětinásobek. Norma by se měla vztahovat na obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních s výjimkou čerpacích stanic, lékáren, prodejen na letištích, vlakových či autobusových nádraží a prodejen ve zdravotnických zařízeních.

Kdy by mělo být zavřeno:

  • Nový rok – 1. ledna
  • Velikonoční pondělí
  • 8. května
  • 28. září
  • 28. října
  • 24. prosince od 12:00
  • 25. prosince
  • 26. prosince

Zda zákon schválí současná Poslanecká sněmovna, není jisté, většina poslanců se k němu však staví pozitivně. „S návrhem o zavedení zavírací doby ve sváteční dny, které jsou bez problémů uplatňovány i v jiných zemích Evropy na západ od našich hranic, souhlasím. Svátky jsou od toho, aby se světily. Personál, pracující převážně v našich potravinových řetězcích, má právo prožít například Štědrý den v klidu a míru,“ uvedla pro Pražský patriot poslankyně Radka Maxová (ANO).

„Naši obchodníci nechtějí nutit zaměstnance k tomu, aby chodili pracovat o svátcích. Mnohdy ale mají zaměstnanci velký zájem kvůli příplatkům. Jsou skupiny zaměstnanců, pro které je to poměrně významný příjem, například studenti-brigádníci nebo ženy na mateřské. Není problém o svátcích prodejní dobu obsadit,“ říká prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

V podstatě identický zákon již Senát jednou schválil. Kvůli předčasným volbám jej však poslanci nestihli projednat, proto musel být předložen znovu. Autorem obou předloh byl František Bublan (ČSSD). „Domnívám se, že jsme kulturní stát a nechceme se zaměřit jen na konzum, ale chceme si připomenout také některé slavné dny v roce. Mohli bychom je trávit jinak než nakupováním – více se věnovat rodině, zálibám nebo výletům,“ vysvětlil Bublan.

Zákon vznikl po více než ročních konzultacích s pracovníky obchodů, odborovými svazy i provozovateli velkých obchodních řetězců. Ne všichni s ním souhlasí. „Nechť o prodejní době rozhoduje poptávka po obchodních službách. Jakákoliv regulace zákonem je dle našeho názoru další zasahování státu do soukromoprávních vztahů podnikatelských subjektů,“ uvedl viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Proti zákonu se dlouhodobě staví ODS, která v roce 2012 odmítla podobný návrh svého koaličního partnera TOP 09. „My podporujeme svobodnou volbu jak obchodníků, tak občanů,“ prohlásil tehdy bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Stejný názor hájí i dnes. „Ten zákon je nadbytečný, je to jenom další plevelení našeho právního řádu,“ míní Stanjura.

Regulace prodeje v zahraničí:

  • Německo

Obchody s potravinami mají zákonem stanovenou otevírací dobu, která se liší v jednotlivých spolkových zemích, v neděli má většina obchodů zavřeno, stejně jako o svátcích.

  • Rakousko

O svátcích a nedělích jsou obchody zavřené.

  • Polsko

O svátcích jsou všechny obchody zavřené.

  • Slovensko

25.12., na Nový rok a o Velikonoční neděli jsou obchody zavřené. Na Štědrý den musí být prodej ukončen v poledne.