Maloobchod letí vzhůru, pomáhá pokles nezaměstnanosti i růst platů

Praha – Češi se znovu odhodlali více nakupovat, ukazují tržby českých obchodníků. Meziročně stouply o 7,5 procenta. Nejvíce se podle Českého statistického úřadu utrácelo za automobily a elektroniku. Na dobrých výsledcích se podle ekonomů podepsala hlavně vyšší domácí poptávka a lepší situace na trhu práce.

ČSÚ uvedl, že meziročně rostly v říjnu tržby o 7,5 procenta jak po očištění o kalendářní vlivy, tak bez tohoto očištění. Největší růst přitom zaznamenal motoristický segment – prodej a opravy motorových vozidel vzrostly v říjnu oproti předchozímu roku o 13,8 procenta. Maloobchod včetně maloobchodního prodeje pohonných hmot se ve srovnání s loňským říjnem zvýšil o 4,8 procenta. 

V rámci maloobchodu rostl v říjnu prodej potravinářského zboží meziročně o 4,9 procenta, prodej nepotravinářského zboží o šest procent, naopak maloobchodní prodej pohonných hmot klesl o dvě desetiny procenta. Co se týče potravin, Češi  i nadálenakupují hlavně podle slevových letáků, množství nakoupeného zboží ale přibývá.

Analytici míní, že příznivý vývoj tržeb v říjnu, ale i září souvisí s obnovou domácí poptávky a se zlepšujícím se vývojem na trhu práce. „Podle mého názoru se projevilo oživení ekonomiky, lepší nálady spotřebitelů i to zlepšení průměrné mzdy, ale hlavně optimismus v hodnocení ekonomické situace,“ shrnula Marika Konečná z poradenské sítě KPMG.

Odborníci očekávají, že výsledky maloobchodníkům vydrží i v dalších měsících, a to i díky blížícím se vánočním svátkům.