Předvánočních půjček přibývá. Odborníci varují před úvěrovými šmejdy

Praha – Češi si před letošními vánočními svátky půjčují více než před rokem, vyplývá to z nejnovějších dat úvěrových společností. Peníze nejvíce potřebují na vybavení domácnosti nebo na elektroniku. Podle poslední studie o bezpečnosti půjček jsou nejlepší volbou klasické banky. Odborníci naopak varují před nebankovními společnostmi, které nemá Česká národní banka pod dohledem.

Odborník: Nepoctivci jsou dnes online (zdroj: ČT24)

„Meziročně pozorujeme nárůst zájmu lidí o úvěry o deset procent, zejména u internetových obchodníků,“ řekl marketingový ředitel Cofidisu Cyril Křůpala. Také společnost CreditON zaznamenala proti loňsku o desetinu vyšší zájem o půjčky. S blížícími svátky se počet žádostí o úvěr zvyšuje, doplnil regionální ředitel firmy Ondřej Šmakal.

Podle Křůpaly si Češi berou úvěr nejčastěji kvůli koupi bílé techniky nebo mobilních telefonů. Zajímavý je prý vzrůstající trend u sportovního vybavení. Šmakal ještě doplnil, že letošním hitem jsou chytré telefony a herní konzole.

Profi Credit proti zbytku roku eviduje od října zhruba 30% růst žádostí o úvěr. Z průzkumu firmy vyplývá, že průměrná půjčka na vánoční dárky se zvýšila. Letos si lidé půjčují v průměru 7 300 korun, loni to bylo o tři sta korun méně. Velké oblibě se těší tablety a chytré mobilní telefony. Lidé si ale berou úvěr stále častěji i na dárkové poukazy nebo darují hotovost, podotkl marketingový ředitel Profi Creditu Ladislav Pavlík.

Nicméně mezi zavedenými jmény bankovních domů a značkových nebankovních společností, které nabízejí bezpečné půjčky, se najde i několik stovek nepoctivců. Jejich počty stále nepatrně rostou, ale metody zůstávají obdobné. „Malinko se mění například to, jak oslovují svoje klienty. Samozřejmě více využívají online nástroje, sociální sítě a takovým trendem je konsolidace úvěrů, kdy se často ty nepoctivé firmy přeorientovaly na konsolidaci úvěrů,“ říká Matěj Urban, zpracovatel studie Navigátor bezpečného úvěru.