Protiruské sankce bolí německý trh stále více

Berlín - Německo začalo sčítat ztráty, které mu působí protiruské sankce. Klesá vývoz aut i těžkých strojů do Ruska a mnoho společností se tak bojí o svou budoucnost. Problémy podniků největší evropské ekonomiky nemusí být jen dočasné. V říjnu navíc německý dovoz zaznamenal nejprudší pokles za téměř dva roky.

Německo je pro Rusko největším obchodním partnerem v Evropské unii. Objem jeho vývozu do Ruska se ale kvůli sankcím jen v srpnu propadl víc než o čtvrtinu. A konec protiruských opatření je podle kancléřky Angely Merkelové zatím v nedohlednu. „Boje v Doněcku a Luhansku k příměří zatím nesměřují. To je důvod, proč jsou ekonomické sankce i nadále nevyhnutelné. K překonání této krize potřebujeme hlavně trpělivost,“ uvedla Merkelová.

Analytici ale dodávají, že trpělivost v některých odvětvích nemusí zdaleka stačit, a to hlavně kvůli současné kondici ruské ekonomiky.

Marcel Fratzscher, předseda, Německý institut pro ekonomický výzkum:

„Musíme si uvědomit, že propad vývozu v některých odvětvích do Ruska nebude dočasný, ale trvalý. Zejména pokud budou sankce trvat dlouho. Rusko je na tom špatně a některé německé výrobky pro něj budou méně a méně dostupné.“

I přes stagnující ekonomiku a pokles průmyslové výroby, podporuje protiruské sankce stále šest z deseti Němců. Naopak podnikatelská nálada v zemi je podle posledních průzkumů nejhorší od roku 2012 a klesá už víc než půl roku v řadě.

Německá ekonomika
Zdroj: Jens Buettner/ISIFA/EPA

Německou ekonomiku letos zasáhl hospodářský útlum klíčových obchodních partnerů v eurozóně. Negativní dopad má také ukrajinská krize, která vedla k prudkému poklesu německého exportu do Ruska.

Německá centrální banka v pátek snížila odhad růstu domácí ekonomiky na příští rok o polovinu na jedno procento. V letošním roce nyní banka počítá s růstem 1,4 procenta, zatímco v předchozí červnové prognóze letošní růst odhadovala na 1,9 procenta.

Ve třetím čtvrtletí se německá ekonomika jen těsně vyhnula recesi, která se většinou definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 0,1 procenta, zatímco ve druhém kvartálu o 0,1 procenta klesl.