Nižší daně dostanou do potravinových bank více jídla

Praha – Už příští týden by mělo do potravinových bank putovat více jídla než doposud. Za změnou stojí nová daňová vyhláška, kterou dokončuje ministerstvo financí. Dosud bylo pro obchody výhodnější potraviny vyhodit, než platit patnáctiprocentní darovací daň. Ta by se ale nově měla blížit nule.

Daň za darované potraviny se přiblíží k nule (zdroj: ČT24)

Potraviny s poškozeným obalem nebo blížícím se datem spotřeby - to vše budou moci obchodníci už příští týden posílat do potravinových bank s jen minimální daňovým zatížením. Jednodušší by měla být i administrativa.

„Připravujeme pokyny pro naše obchody, informační materiál, který bude sloužit lidem, kteří s tím budou pracovat, a vydáváme i příručku, jak předávat potraviny,“ popisuje přípravy manažerka jednoho z obchodních řetězců Martina Šilhánová.

Doteď vyjíždělo auto naplněné zbožím pro potravinovou banku přibližně jednou za měsíc, od zavedení nové daně by mohlo jezdit každý týden. Sortiment bude s největší pravděpodobností stejný jako při nedávné Národní potravinové sbírce – těstoviny, mouka, rýže, cukr nebo dětská výživa. Češi ve druhém ročníku této sbírky na konci listopadu darovali 173 tun jídla. „Například poměrně hodně se vybralo instantních polévek, přes 60 tisíc kusů,“ doplňuje spoluorganizátorka sbírky Pavlína Kalousová.

Přestože nejsou potravinové banky prázdné, některé z nich nestačí zcela pokrýt žádosti od neziskových organizací. Proto například Praha 6 jako první městská část v republice rozmístí na několik míst sběrné koše. Na úřadech, v informačních kancelářích  nebo na farmářských trzích budou nádoby s logem potravinové banky i informace ke komu a proč bude darované jídlo putovat. „Lidé mohou nosit i věci jako ovoce, zeleninu i třeba sladkosti pro děti, protože mezi příjemci jsou i Klokánky a dětské domovy,“ doplňuje starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Podle aktuálních informací žádá o jídlo z potravinových bank přes 90 tuzemských organizací. Ty je posléze samy přerozdělují mezi jedenáct tisíc lidí, mezi nimiž jsou senioři, samoživitelky nebo bezdomovci.

Vydáno pod