Konkurence Panamského průplavu, vesničané se bojí vyvlastňování

Managua (Nikaragua) – Výstavba nového průplavu, který spojí Tichý a Atlantický oceán podobně jako Panamský průplav, vyvolala v nikaragujské metropoli protest asi pěti tisíc lidí z celé země. Šlo v první řadě o venkovské obyvatele z míst, kudy má průplav vést. Obávají se vyvlastňování pozemků bez náhrady a ztráty zemědělské půdy, na níž jsou závislí. Ekologové doplňují, že stavba ohrozí významný zdroj pitné vody – Nikaragujské jezero.

Středečního protestu se zúčastnilo přibližně pět tisíc lidí. Požadují zastavení projektu výstavby nového průplavu oficiálně nazvaného Interoceanic Grand Canal. Trasa byla schválena letos v červenci a první práce mají začít už 22. prosince. Demonstranti, z nichž řada obývá venkovské oblasti, nechtějí, aby vláda vyvlastnila jejich pozemky bez náhrady. Staví se také proti možnému záboru zemědělské půdy, která je základem jejich živobytí.

Požadavkem protestu byl rovněž odchod čínské firmy HKND Group, která realizuje průplav za 50 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu korun). Wang Ťing firmu HKND Group založil teprve v srpnu 2012 a nemá žádné zkušenosti jak s financováním, tak rozvojem podobně masivních infrastrukturních staveb. Vyvolává to nejistotu ohledně životaschopnosti projektu.

Délka kanálu bude 278 kilometrů a bude širší i hlubší než Panamský průplav, kde limitují lodě, které si cestu průplavem mohou zkrátit, podle jejich rozměrů či ponoru. Nikaragujský průplav doplní výstavba dvou přístavů, letiště a průmyslové zóny.

Plánované datum dokončení je v roce 2019. O rok později by měl začít fungovat.

K protestu se připojili i ekologičtí aktivisté. Přestože plán průplavu počítá s tím, že se vyhne Nikaragujskému jezeru, ekologové varují před negativním vlivem na životní prostředí této oblasti. Nikaragujské jezero totiž představuje významný zdroj pitné vody pro zemi. Aktivisté uvedli, že policie měla mnoha vesničanům, kteří chtěli protestovat, zabránit v přístupu do metropole.

Stížnostmi na průplav se nikaragujská vláda zabývala v listopadu a většinu jich zamítla. Dopady na životní prostředí podle ní budou minimální a navíc projekt vytvoří až padesát tisíc nových pracovních míst.

Vydáno pod