Kvůli slabému rublu by k nám mohlo přijet o třetinu méně Rusů

Praha – Prudké oslabování rublu bude mít negativní dopady na český turismus. Podle prvních odhadů k nám zamíří až o 30 procent ruských turistů méně. Už teď jsou poloprázdné třeba některé hotely v Karlových Varech. Ti, co přijedou, navíc méně utrácejí – ruská klientela je přitom známá tím, že rozhodně nešetří. Šperky, oblečení a jídlo vždy nakupovala v průměru víc než ostatní cizinci.

Události: Do Česka může přijet o 30 procent méně Rusů (zdroj: ČT24)

Propad počtu návštěvníků z Ruska potvrzují i statistiky – podle ČSÚ jich ve třetím kvartálu přijelo meziročně o 13 procent méně. A se slábnoucím rublem může být ještě hůř – úbytek by mohl dosáhnout až 30 procent. „Střední vrstva, která byla schopná v Čechách utrácet velké peníze, je ta vrstva, která je devalvací rublu zasažena nejvíc. Ti peníze mít nebudou a zváží, jestli vůbec přijedou,“ zhodnotil situaci Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Počet ruských turistů v Česku

  • 3. čtvrtletí 2013 195 000
  • 3. čtvrtletí 2014 180 000 (meziročně o 13,5 % méně)

Zdroj: ČSÚ

Problémy hlásí třeba Karlovy Vary, kde Rusové tvoří více než polovinu klientely. Po tamní lázeňské kolonádě jich běžně proudí stovky, v současnosti se ale počítají na pouhé desítky. Jindy plné restaurace a hotely tak zejí prázdnotou. „Naši budoucí zákazníci nám volají a přejí si, abychom si jejich peníze z kreditních karet stáhli už dnes, protože zítra může být kurz proti koruně nebo dolaru úplně jiný,“ popisuje provozní jednoho z hotelů Petr Lavička.

Podobně jsou na tom Lázně Poděbrady nebo teplické lázně. Ty zatím odhadují meziroční pokles ruské klientely na 8 procent. „Teď jsou u nás klienti, kteří už měli zaplaceno, nějaké rezervace máme i na leden. Ale uvidíme, jak to bude. Zatím je na první měsíc v roce o čtvrtinu méně rezervací než letos v lednu,“ uvedla obchodní ředitelka Yveta Slišková. Některé lázně se rozhodly hledat za ruské hosty náhradu v jiných státech, třeba v Německu nebo arabských zemích.

Zahraniční turisté v Česku ve 3. čtvrtletí 2014

  1. Německo 452 000
  2. Rusko 180 000
  3. USA 166 000

Zdroj: ČSÚ

Menší zájem ruských turistů o pobyty v České republice registrují také na letišti v Pardubicích, kam Rusové často přilétají. Zatímco dříve přistávalo v Pardubicích 13 spojů týdně (z Moskvy, Jekatěrinburgu a Petrohradu), dnes je to jen deset letů. To znamená o zhruba tisícovku turistů méně.

Rusové, kteří přece jen dorazí, navíc drží svoje výdaje na uzdě. Podle analytické společnosti Global Blue se podíl ruských turistů na celkovém obratu českého turismu v listopadu meziročně snížil o 15 procent.

Podíl ruských turistů na celkovém obratu českého turismu

  • listopad 2013 54 %
  • listopad 2014 39 %

Zdroj: Global Blue

Slabý rubl mohou nicméně ocenit čeští turisté. Ruský dopravce Aeroflot, který se specializuje na exotické země, totiž zlevnil letenky až o 25 procent. Například z Prahy na Maledivy lze letět od 11 400 korun, Bangkok je možné pořídit od 11 600 korun. Poptávka Čechů po zmíněných destinacích se podle portálu Letuška.cz za první dva prosincové týdny zvýšila skoro o čtvrtinu. Kvůli propadu rublu sníží ceny letenek také ČSA.

Rubl od počátku roku ztratil přes 50 procent své hodnoty a v posledních dnech jeho propad výrazně zrychlil. Jen tento týden klesl o 20 procent. Země se tak dostala na práh své první měnové krize od roku 1998, kdy rychlý pád měny skončil platební neschopností a vzal lidem většinu úspor. Za oslabováním měny stojí řada faktorů – od krize na Ukrajině a západních sankcí proti Moskvě přes obavy z recese až po rekordně levnou ropu.