Babiš navýší daně za hazard, otevře prostor i on-line loteriím

Praha – Pro hrací automaty či poker 40, pro kurzové a loterijní sázky pak 30 procent – ministerstvo financí představilo svůj plán zdanění hazardu v příštích letech. Leitmotivem je hlavně razantní navýšení sazeb. U zmíněných automatů nebo rulety jde až o dvojnásobné zdanění. Dosud platila jednotná sazba 20 procent. Ministerstvo při změnách vycházelo ze zahraničních zkušeností i míry rizika patologického hráčství, spojeného s jednotlivými druhy hazardu.

Zvýší se také paušální platba za jeden hrací přístroj u takzvaných technických her ze současných 20 tisíc korun ročně na 40 tisíc korun. „Technické hry jsou nejrozšířenější hazardní hrou v ČR. Zároveň je to naprosto nejrizikovější segment hazardu. Ta sazba odpovídá tomu, že je třeba krýt sanace vynakládané na patologické hráčství,“ uvedla náměstkyně ministra Simona Hornochová. Nižší sazba u kurzového sázení pak podle resortu odpovídá tomu, že výrazně méně svádí k patologickému hráčství.

Kromě toho budou provozovatelé hazardu i nadále platit 19procentní daň z příjmů fyzických osob. Beze změny zůstane také osvobození provozování všech typů her od DPH bez možnosti jejího odpočtu. Šéf resortu Andrej Babiš (ANO) si od nových opatření slibuje až 6 miliard korun do státní kasy. Polovina půjde pro potřeby rozpočtu, druhá pak na podporu sportu.

Návrh daňových úprav hazardu:

  • Živé a technické hry: 40 procent (poker, ruleta, automaty,…)
  • Loterie a kurzové sázky: 30 procent
  • Daň z příjmu právnických osob: 19 procent
  • U technických her navíc pevná část 40 tisíc Kč ročně za přístroj

Provozovatelé: Vyšší daně přesunou hazard do ilegality

Rezervovaně hledí na návrhy bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Pro Českou televizi sice uvedl, že očekávané výnosy stojí za podporu, obává se ale reakce loterijních společností a majitelů heren. „Bojím se, že značná část hazardního průmyslu odejde do šedé a černé zóny a výnosy budou nižší. Říkám to jako možné riziko,“ zmínil Kalousek. Na ministerstvu si chce vyžádat analýzy, které autoři zákona použili.

Podobné argumenty mají i provozovatelé. Stát prý navzdory plánům vybere na daních méně. „Šéf resortu Andrej Babiš rozpočty ochudí o mnohamiliardové částky a fungující legální trh odevzdá do rukou mafií,“ tvrdí ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů SPELOS Petr Vrzáň. 

Výherní automaty
Zdroj: Ján Krošlák/ISIFA/SME

Podle šéfa Synot Tip Petra Mikošky znamenají změny likvidační daňovou zátěž pro všechny oblasti legálního provozu loterií. Firmy nabízející kurzové sázení upozorňují také na to, že navrhovaná pravidla odradí zahraniční nelegální provozovatele on-line hazardu od toho, aby si požádali v Česku o licenci.

Už v říjnu ministerstvo představilo návrh zákona o hazardu, který výrazně zpřísňuje podmínky pro tento druh činnosti. Návrh omezuje hlavně hrací zařízení, automaty by měly zmizet z restaurací, hospod, barů či čerpacích stanic. V malých obcích do 5 000 obyvatel by mohla být jen jedna herna, v rámci takzvaných soudních okresů norma povoluje maximálně čtyři automaty na tisíc obyvatel.

Novela zavádí také centrální monitorovací systém a registr hráčů, který má znemožnit účast na hře některým skupinám lidí. Naopak povoluje internetové sázení společnostem se sídlem v některé zemi EU a obcím umožňuje rozhodovat o hazardu na jejich území. Právě legalizace podnikání zahraničních on-line sázkových společností umožní jeho regulaci a řádné zdanění, plánuje ministerstvo.

Zákon o hazardu i nové daňové sazby by podle ministerstva měly platit od 1. ledna 2016. Jen loni Češi prosázeli celkem 123,9 miliardy korun, což je meziročně o 0,9 procenta méně. Nejvíce z toho, 51,4 miliardy korun, připadlo na interaktivní videoloterijní terminály, což představuje 41,5 procenta všech vložených peněz. Na výhrách se jim vrátilo 95,3 miliardy korun. Provozovatelům her tak zůstalo 28,6 miliardy korun, z nichž platili výše uvedené daně a odvody.