Medveděv připouští recesi, Češi v Rusku přesto zůstávají

Moskva/Praha – Rusko by mohlo spadnout do hluboké hospodářské recese, uvedl ruský premiér Dmitrij Medveděv, kterého z ruských médií citovala agentura Reuters. Země se potýká s ekonomickými problémy vyvolanými v důsledku západních sankcí, poklesu cen ropy a strmých výkyvů kurzu rublu. Přesto dnes mezirezortní komise na českém ministerstvu průmyslu a obchodu rozhodla, že české firmy se z ruského trhu stahovat nebudou.

Kremelská vláda už na začátku prosince ještě před historickým propadem rublu připustila, že ekonomika v příštím roce zřejmě o necelé jedno procento klesne. Zemi by tak čekala první recese od roku 2009. Ruská centrální banka dnes ale předpokládá, že pokud ceny ropy zůstanou na úrovni kolem 60 dolarů za barel, klesne ruská ekonomika v roce 2015 dokonce o zhruba 4,5 procenta.

Mládek: Z Ruska neodcházíme

I přes potíže, se kterými se ruská ekonomika potýká, se české firmy ze země nestáhnou – takový je výsledek dnešního jednání mezirezortní komise pod záštitou ministerstva průmyslu a obchodu. Zástupci ministerstev, odborů a podnikatelů se shodli na tom, že je potřeba udržet náš export na ruský trh, ale vedle toho je podle nich rovněž důležité zachovat pojištění firem a ochrany před dlouhodobou platební neschopností.

„Není žádný důvod, aby Česká exportní banka a EGAP poté až sedne prach, nepokračovaly ve financování exportu do Ruska, ale samozřejmě i do přilehlého okolí,“ zdůraznil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a dodal, že česká strana se bude snažit i o spolupráci s jednotlivými ruskými regiony. Mládek má rovněž v plánu předložit vládě návrh na jednání smíšené česko-ruské komise pro hospodářskou spolupráci, která by se podle něj mohla sejít už během prvního pololetí příštího roku.

Český vývoz do Ruska
Zdroj: ČT24

Další černý scénář nepřepokládá ani Hospodářská komora (HK), a proto vládě doporučí setrvání přítomnosti českých firem a exportérů na ruských trzích. „Pád rublu byl hrozivý, ale věříme, že to je krize způsobená zčásti vnitřními problémy. A já si dovolím velmi, velmi opatrně, a můžu se mýlit, vyslovit názor, že rubl bude teď na blízké období stabilizovaný,“ řekl prezident HK Vladimír Dlouhý.

Se státem jsou v této věci ve shodě jak podnikatelé, tak odbory. „Není vůbec žádný důvod propadat jakékoliv panice,“ zdůraznil Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků s tím, že Rusko sice pokulhává, ale situace není neřešitelná. „Jenom hlupák by v dané chvíli měl radost z toho, že se Rusku nedaří, protože český průmysl potřebuje východní trhy a Rusko tam bude stále dominantním hráčem,“ dodal na konec.

Odbory, jejichž předseda Josef Středula se dnešního jednání účastnil, se setrváním českých exportérů na východě souhlasí, ale dodávají, že je v této souvislosti bezpodmínečně nutné co nejrychleji aktivovat kurzarbeit.

Rubl dnes navázal na pondělní růst a stoupl vůči americkému dolaru až na nejvyšší hodnotu za dva týdny. Ruská měna tak reaguje na zprávy, podle kterých domácí vláda a centrální banka vyvíjejí tlak na velké státní exportéry, aby prodávali na domácím trhu část svých příjmů v dolarech, a pomohli tak zabránit domácí měně v dalším propadu. Aktuální kurz rublu vůči dolaru sledujte ZDE.