Oslovil mě přímo prezident, řekl nový Pavlův poradce Žantovský. Havlův odkaz je podle něj v bezpečí

Interview ČT24 –⁠ Michael Žantovský (5. 6. 2023) (zdroj: ČT24)

Spisovatel, překladatel a někdejší diplomat Michael Žantovský se v průběhu května stal členem skupiny zahraničně-politických poradců prezidenta Petra Pavla. V Interview ČT24 se rozpovídal jak o své nové roli, tak o konci osmiletého působení v čele Knihovny Václava Havla.

Členy zmíněné skupiny poradců jsou také bývalý velvyslanec Petr Kolář, někdejší ministři zahraničí Karel Schwarzenberg a Tomáš Petříček a komentátoři Jiří Pehe a Jan Macháček. „Někteří z nich patří mezi mé nejbližší přátele. Všechny znám, s každým jsem se profesně setkával nebo jednal,“ konstatoval Žantovský, který přiznal, že s čestnou funkcí souhlasil poté, co ho kontaktoval prezident.

„Oslovení pocházelo přímo od pana prezidenta. Já už jsem s ním trochu spolupracoval během jeho volební kampaně. Potěšilo mě to a je mi pochopitelně ctí, že můžu být členem poradenského týmu. Není to zaměstnání, jde o čestnou funkci, ale budu se snažit v mezích svých znalostí a schopností přispět.“

Skupinu koordinuje ředitel zahraničního odboru hradní kanceláře Jaroslav Zajíček, jehož Žantovský zahrnul chválou. „Ačkoli je mladý, tak už je velmi zkušený diplomat, který se nesmírně osvědčil během českého předsednictví v Radě Evropské Unie i v jiných funkcích. Jsme s ním v pravidelném kontaktu,“ vysvětlil s tím,  že se poradci doposud sešli jednou a řešili mimo jiné vztah České republiky k Rusku a Číně.

Další společná sezení budou následovat podle potřeby a aktuálních témat. „S panem prezidentem se budeme společně setkávat a na jeho výzvu budeme přispívat k jednotlivým prioritám zahraniční politiky, diskutovat o jeho cestách, jejich pořadí a o celé řadě dalších věcí,“ přiblížil Žantovský.

Havlův odkaz

Knihovnu Václava Havla, tedy instituci, jež se stará o myšlenkový, literární a politický odkaz dramatika, někdejšího disidenta a bývalého prezidenta, vedl Žantovský od září 2015. „Troufám si tvrdit, že se nám podařilo rozšířit, prohloubit a obhájit odkaz Václava Havla ve velmi široké veřejnosti.“

„Když jsem do Knihovny nastupoval, bylo běžné, a dokonce populární mluvit o havloidech či pravdoláskařích a nebyly to žádné komplimenty. V současnosti to neslyšíte. Odkaz Václava Havla, jakožto nejvýznamnější politické osobnosti nejen naší politiky, je naprosto v bezpečí. Nejen kvůli tomu, co dělá Knihovna, ale i kvůli tomu, že se jeho myšlenky o spoluzodpovědnosti za osud ostatních lidí ukázaly jako velmi prorocké. A lidé to oceňují,“ myslí si Žantovský.

Svůj odchod z Knihovny považuje za přirozený a bezkonfliktní. „Já mám takový rytmus v životě, že po šesti až osmi letech musím změnit působiště. Mně se blíží jedno kulaté výročí a už k němu jsem své myšlenky delší dobu směřoval a nakonec se to takhle sešlo,“ dodal Žantovský.   

Knihovna Václava Havla byla založena v roce 2004 po Havlově odchodu z prezidentského úřadu po vzoru podobných institucí v USA. Sbírá rozličné materiály o Havlovi, vydává publikace, pořádá veřejné akce. Nabízí mimo jiné i několik desítek titulů přibližujících život a dílo bývalého prezidenta, jeho rodiny a přátel.