Máme málo míst i učitelů, hlásí základní umělecké školy. I přes zdražení školného musí zájemce odmítat

Základní umělecké školy (ZUŠ) hlásí nápor zájmu o studium. Největší poptávka je tradičně po hudebních lekcích. Počet přihlášek podle ředitelů škol letos vzrostl o deset až dvacet procent. Už teď je podle nich jasné, že na řadu dětí nevyjde místo. Většina z oslovených škol také chystá zvýšit školné, rodiče si v průměru připlatí 150 korun za celý školní rok.

„Rodiče už nám poslali cca 350 elektronických přihlášek a stále posílají, přestože talentové přijímací zkoušky už proběhly. Letos je o vzdělávání u nás ještě větší zájem než vloni,“ uvedla ředitelka Základní umělecké školy Zlín Martina Hniličková. Nebývalý zájem o výuku na ZUŠ potvrzují i další oslovené školy. Například na ZUŠ v Jihlavě zaznamenali vyšší poptávku po všech nabízených oborech, a to přibližně o dvacet procent, v Tanvaldu o deset procent.

Vysoký zájem o umělecké vzdělání si školy vysvětlují především návratem dětí po covidové pandemii, ta podle nich nadšení o studium na ZUŠ utlumila. „Oproti předloňsku je nárůst o zhruba 15 procent. Děti se po covidu začaly vracet i do naší školy,“ okomentoval situaci na plzeňské ZUŠ Sokolovská její ředitel Jan Sedláček.

Přestože je zájem o studium na ZUŠ velký, nemohou školy z kapacitních důvodů přidávat do rozvrhu další hodiny nebo zvětšovat třídy. „Skupiny nemůžeme rozšiřovat, protože jsme na kapacitě. Takže můžeme pouze přeskupovat dle zájmu a výsledků přijímacího řízení,“ uvedla Hniličková.

Podobná situace je i na dalších školách. „Vzhledem k zájmu můžeme navýšit počet dětí ve škole. Problém je ale sehnat vyučující, a kapacita budovy, která je maximálně využita,“ dodala Dana Fučíková za ZUŠ Jihlava. Na některé děti tak nezbude místo, o přijetí rozhodnou výsledky přijímacího řízení.

Vůbec nejčastěji se děti chtějí učit hře na hudební nástroj, nejvíce je láká klavír. Oblíbená je ale také hra na saxofon nebo kytaru. Popularitě se ale těší i výtvarné nebo pohybové obory. V některých ZUŠ letos přibydou i nové, neobvyklé disciplíny. Třeba ve Zlíně otvírají mediální tvorbu a muzikálový zpěv.

Školné od září poroste

Rodiče, kterým se podaří místo na umělecké škole získat, si ale v nadcházejícím školním roce budou muset připlatit, v průměru o 150 korun. Školné na ZUŠ je zakotvené ve školském zákoně, pohybuje se v řádu stokorun za měsíc.

Třeba v ZUŠ Jihlava od září podraží o 250 korun za celý rok, což je maximum, o kolik škola může cenu navýšit. „V letošním roce je úplata za školné za měsíc 345 Kč, příští rok 370 Kč. Jsme limitovaní vyhláškou o ZUŠ, více navýšit nemůžeme, ač by to bylo potřeba kvůli cenám energií,“ uvedla ředitelka školy Dana Fučíková. Další školy pak navyšují školné o zhruba 100 až 200 korun za rok.