Inspirace a motivace pro děti, vysvětluje Magdalena Kožená smysl festivalu ZUŠ Open

Pro děti je vystupování na ulici motivací a inspirací, říká Kožená (zdroj: ČT24)

Začal happening základních uměleckých škol známý jako ZUŠ Open. Po celém Česku v pátek a v sobotu vystoupí na sto tisíc mladých umělců. Do akce, kterou zaštítil Nadační fond Magdaleny Kožené, se zapojilo asi 420 základních uměleckých škol.

Do teprve třetího ročníku happeningu ZUŠ Open se zapojila většina z více než 490 základních uměleckých škol z Česka. Hlavní garantkou je světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená.

„Je úžasné vidět tu mladou generaci, která třeba v dnešní době dost často sedí doma a mačká něco na telefonu, hraje videohry. Je vidět, že mají nadšení pro to, samy něco dokázat,“ vysvětlila.

Podle ní se festival ZUŠ Open každoročně o něco zvětšuje. „Naprosto to předčilo moje očekávání. Letos máme 420 škol, v Česku jich je 496, to znamená, že se zapojila drtivá většina,“ prozradila.

Události: Festival ZUŠ Open představil na ulicích dětské talenty (zdroj: ČT24)

„Dokonce jsme letos museli festival prodloužit o jeden den, protože ZUŠky přicházely se zajímavými nápady. Spolupracují třeba se symfonickými orchestry. Máme pro výtvarníky dílny, workshopy. Je úžasné, že si to školy vzaly za své a že mají chuť takhle prezentovat tu svoji práci,“ popsala.

Děti mají díky festivalu příležitost pochlubit se svým umem mimo budovu školy. A reakce lidí na ulici jsou pozitivní.

„Cvičit na nástroj není vždycky třeba zábava. Člověk musí překonat to, že hraje doma stupnice a tak dále. A mít potom možnost ukázat, pochlubit se tím, co člověk dokázal nejen v rámci lokálního koncertu ZUŠ, ale ve veřejných prostorech, to si myslím, že je pro děti inspirace a motivace k práci. Ale také veřejnost vidí, jak je to pro ty děti důležité, jak je to baví,“ dodala.