Okresní soud se bude znovu zabývat skupinou anarchistů obžalovaných z podpory extremismu

Okresní soud v Mostě se znovu bude zabývat kauzou Fénix 2, ve které obžaloba viní pětici anarchistů kvůli podpoře extremistického hnutí. Odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem zrušil původní osvobozující rozsudek. České televizi informaci potvrdila místopředsedkyně mosteckého soudu Šárka Tampová. Anarchisté se hlásí k takzvané Síti revolučních buněk, ta údajně stála za sérií útoků na pražskou restauraci Řízkárna. Majiteli podniku měli členové skupiny zapálit několik aut.

Odvolací soud vrátil případ Okresnímu soudu v Mostě. Ten tak bude rozhodovat podruhé.

Poprvé mostecký soud anarchisty zprostil obžaloby. Podle rozhodnutí se neprokázalo, že by obžalovaní skutky spáchali.

S tím ale nesouhlasil státní zástupce Václav Richter, který se hned na místě odvolal. „Nesouhlasím s hodnocením důkazů, které dnes senát v rámci svého ústního odůvodnění uvedl. Mám i za to, že některé důkazy v podstatě při tom ústním odůvodnění vůbec neuvedl, a mám za to, že byla porušena zásada volného hodnocení důkazů, a na místě je proto podat u všech pěti obžalovaných odvolání,“ sdělil Richter po vynesení rozsudku.

Kauza Fénix 2

Podle státního zástupce Richtera docházelo k trestným činům v letech 2014 až 2016. Anarchisty obžaloval z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Za tento trestný čin by soud mohl uložit trest odnětí svobody až na deset let.

Anarchisté se trestné činnosti měli dopouštět opakovaně. Obžaloba popisuje především internetovou propagaci žhářských útoků na prázdná policejní auta, dálniční kamerové systémy a na dveře a vozidla pražské restaurace. K zapalování cizího majetku mělo skutečně dojít. Například ten na restauraci prý ospravedlňovala skupina tím, že majitel nevyplatil svým zaměstnancům mzdy.

Jedním z obžalovaných je i Lukáš Borl. Ten měl stát v čele anarchistické skupiny. Soud ho nakonec uznal vinným za padělání dokladu totožnosti a poškození zdi ruzyňské věznice, na kterou nasprejoval nápisy „Touhu po svobodě represe nezastaví“ a „Smrt státu“. Od potrestání ale soudkyně nakonec upustila, odkázala se především na nízkou hodnotu škody a na to, že od skutků v době rozhodnutí uplynulo šest let.

Síť revolučních buněk

Trestní řízení, ve kterém bude nyní mostecký okresní soud pokračovat, navazuje na kauzu přípravy teroristického útoku na vlak z jara 2015 nazvanou „Operace Fénix“. Skupina anarchistů byla obžalovaná, že zakopala dvě zápalné směsi poblíž železničního mostu v Chuchli, aby způsobila výbuch. K němu ale nedošlo. Soudy nakonec všechny obžalované pravomocně osvobodily, a to včetně dvou, kteří jsou obžalovaní i v kauze Fénix 2.

Obě kauzy souvisí s rozsáhlou policejní razií proti extremistům z dubna 2014. Policisté se snažili sledováním a odposloucháváním anarchistů rozkrýt Síť revolučních buněk. Tato skupina se měla dopouštět žhářských útoků a přihlásila se minimálně k šestnácti. Vyšetřovatelé do skupiny infiltrovali policejní agenty.