Růst cen v zemědělství a průmyslu zpomaluje, nadále ale zůstává dvojciferný

Události: Ceny výrobců napříč klíčovými odvětvími teď zmírnily meziroční růst (zdroj: ČT24)

Ceny průmyslových výrobců v březnu vzrostly meziročně o 10,2 procenta, což bylo nejméně od října 2021. V zemědělství růst cen činil 11,6 procenta, zhruba o deset procentních bodů méně než v únoru. Stavební práce oproti loňskému březnu zdražily o 9,4 procenta a tržní služby pro podniky o 5,7 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

„Ceny zemědělských a průmyslových výrobců meziročně výrazně zmírnily růst,“ zhodnotil březnový vývoj vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. V únoru stouply ceny v zemědělství meziročně o více než 22 procent a v průmyslu o 16 procent.

V zemědělství stouply v letošním třetím kalendářním měsíci ceny zeleniny, meziročně o více než tři čtvrtiny. O více než 80 procent vyšší něž loni na jaře byla cena vajec. Celkově stouply ceny v rostlinné výrobě meziročně o 1,4 procenta a v živočišné výrobě o 29,6 procenta. Kromě vajec zdražila například prasata, jejichž cena stoupla skoro o polovinu. Zhruba o čtvrtinu dražší bylo mléko a drůbež. Naopak pokles cen statistici zaznamenali u ovoce, které zlevnilo meziročně přibližně o desetinu, a u olejnin.

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců v březnu klesly o 3,2 procenta. Oproti únoru zlevnily například brambory či obiloviny. Naproti tomu téměř o čtvrtinu podražila zelenina.

Ceny stavebních prací se zvýšily o procentní bod méně než v únoru

V průmyslu se proti loňskému březnu zvýšily o více než pětinu ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu. Ještě výrazněji, o 23,4 procenta, zdražily shodně potravinářské výrobky a ostatní nekovové minerální výrobky. Cena uhlí a lignitu stoupla meziročně o čtyři pětiny. Snížily se pouze ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. V meziměsíčním srovnání klesly ceny průmyslových výrobců o procento.

Ceny stavebních prací se dle odhadů meziročně zvýšily o 9,4 procenta, o jeden procentní bod mírnějším tempem než v únoru. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví meziročně stouply o desetinu, zatímco v únoru to bylo o téměř 14 procent. Meziměsíčně se ceny stavebních prací podle odhadů ČSÚ zvýšily o 0,4 procenta, ceny materiálů a výrobků o 0,2 procenta.

Ceny tržních služeb pro podniky byly v březnu meziročně vyšší o 5,7 procenta. O více než čtvrtinu podražily služby v oblasti zaměstnání. Za poštovní a kurýrní služby firmy platily meziročně o osm procent víc. Meziměsíčně vzrostly ceny služeb pro podniky o 1,5 procenta v důsledku zvýšení cen za reklamní služby a průzkum trhu o 13,4 procenta.

Výrobní inflace může být záhy jednociferná

Podle analytiků přispěly k březnovému zpomalení tempa růstu cen výrobců nižší ceny energií, roli hraje i vyšší srovnávací základna z loňska.

„I když propad (indexu průmyslových výrobců) z předchozích šestnácti procent je především důsledkem fungování vysokého srovnávacího základu z loňského roku, je už vidět i pozitivní trend v energetice reagující na příznivější vývoj cen elektřiny a plynu na evropském trhu,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. „Inflační vlna opadá nejenom v rafineriích, ale i v chemickém, kovodělném a dřevozpracujícím průmyslu,“ dodal.

„Pozitivní trend energií a některých dalších komodit by měly zajistit další zpomalení inflačního trendu výrobních a následně i spotřebitelských cen. Po jednociferné výrobní inflaci, kterou můžeme očekávat už příští měsíc, bude s odstupem následovat v létě i jednociferná spotřebitelská inflace,“ očekává Dufek.