Vrchní soud zrušil rozhodnutí v korupční kauze soudce Elischera

Vrchní soud v Olomouci zrušil rozhodnutí v korupční kauze soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera. Případ se vrací na pražský městský soud, který v listopadu 2021 potrestal soudce za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a nadržování devíti lety vězení. Informoval o tom server Česká justice s odkazem na justiční databázi Infosoud.

Proti nepravomocnému rozsudku městského soudu z roku 2021 se odvolal státní zástupce i Elischer, který nesouhlasí se svou vinou ani s uloženým trestem. Obžaloba tvrdí, že bral úplatky od vietnamské komunity, která chtěla ovlivnit rozhodování v některých odvolacích řízeních o drogové kriminalitě. V odvolání státní zástupce žádal přísnější potrestání.

Česká justice uvedla, že odvolací senát vrchního soudu v odůvodnění svého rozhodnutí v kauze mimo jiné vyslovil kritiku na adresu rozhodování prvoinstančního soudu. 

Podle obžaloby Elischer, od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Nguyena Quoc Hunga a v neveřejných rejstřících pro něj lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak stíhaným Vietnamcům podle státního zástupce Vladimíra Pazourka zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu, v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho „služeb“.

Elischer obžalobu odmítá

Ke stěžejním důkazům v případu patří odposlechy. Elischerovi, který od svého zadržení nesmí soudit a pobírá polovinu platu, hrozí až dvanáctileté vězení.

Elischer v minulosti odmítl, že by jeho práci ovlivnily peníze nebo jakýkoliv člověk. Připustil, že Hungovi skutečně obstarával informace, nicméně podotkl, že v mnoha případech to byly informace veřejné. Stejně tak přiznal, že za jednoho z obžalovaných sám zpracoval dodatek k odvolání. Vyzdvihl ale, že prověrka všech jeho spisů, kterou nařídil předseda vrchního soudu, nezjistila nic mimořádného.

Vedle Elischera a Hunga soud potrestal i dvě ženy vietnamského původu, které podle verdiktu poskytly úplatek za své příbuzné, a dva jejich krajany za zprostředkování úplatků. Třem z Vietnamců uložil podmíněné tresty, jednoho poslal na tři roky do vězení.