Sezona respiračních nemocí končí, zůstávají jen lokální ohniska nákazy

Lidí nakažených chřipkou i jinými akutními respiračními infekcemi ubývá. Ohniska podle Státního zdravotního ústavu sice ještě existují, ale jsou jen lokální. Ústav proto pro tuto sezonu ukončil vydávání pravidelných hlášení shrnujících počty nakažených.

Akutní respirační nemocí trpělo v posledním týdnu 1209 lidí na sto tisíc obyvatel a ubývalo jich, a to ve všech věkových kategorií. Relativně nejvíce nakažených bylo dětí do pěti let, a to 3403 ze sta tisíc.

Z krajů je nejlepší situace v Praze, nejvyšší relativní počet lidí s akutní respirační infekcí je v Karlovarském kraji, v němž jako jediném podle dat SZÚ v posledním týdnu nemocných přibylo. I v něm je ale nemocnost pod hranicí 1700 případů na sto tisíc obyvatel, což je hranice epidemie. Pod ni se poslední kraje – Jihomoravský a Pardubický – dostaly v předminulém týdnu.

„Situaci už lze označit téměř za běžnou pro tuto roční dobu. Ani mix virů kolujících v populaci není ničím překvapivý, hovoříme o chřipce, především typu B, viru SARS-CoV-2, rhinovirech a dalších běžných respiračních virech. Z tohoto důvodu pro aktuální sezonu ukončujeme vydávání těchto pravidelných hlášení,“ uvedl vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Státní ústav ujistil, že aktuální data o počtech nemocných bude dál zveřejňovat na webu a přehled budou mít i hygienici.