Svoboda končí v komisi sportovců olympijského výboru. Za slova o válce dostal v armádě důtku

Olympijský vítěz David Svoboda skončí v Komisi sportovců Českého olympijského výboru. Řekl to po jednání s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) dva dny poté, co v rozhovoru v České televizi relativizoval ruskou válku proti Ukrajině. Svoboda je člen Dukly, a tedy voják. V armádě dostal za své výroky důtku.

David Svoboda se ve středu zastal Mezinárodního olympijského výboru, který doporučil návrat neutrálně označených ruských a běloruských sportovců do soutěží. Zároveň ale, když jej moderátorka ČT upozornila na rezoluce Valného shromáždění OSN odsuzující ruskou agresi, prohlásil: „Může to být klidně mýlka, co já vím.“

Ředitel Dukly Pavel Benc oznámil, že za to Svoboda – jenž má v armádě hodnost nadporučíka – dostane písemnou důtku. „Voják má povinnost chovat se i mimo službu tak, aby neohrozil vážnost a důvěryhodnost ozbrojených sil,“ uvedl Benc. Ministryně obrany Jana Černochová, která se se Svobodou také sešla, odmítla, že by byl sportovec trestán za názor. Důtka je podle ní „za nedodržení toho, jak by měl profesionální voják na veřejnosti vystupovat“.

Svoboda po setkání s Černochovou oznámil, že skončí v Komisi sportovců Českého olympijskou výboru, jako jejíž zástupce do Studia ČT24 šel. „Dvojrole profesionálního vojáka a zástupce sportovců v komisi nejde dohromady, proto jsem se rozhodl na členství rezignovat. Nejsem advokát Ruska a mrzí mě, že má neobratná vyjádření mohla poškodit armádu a resort obrany,“ řekl David Svoboda.

Černochová jeho rozhodnutí ocenila. „Ministerstvo obrany a armáda podporuje Ukrajinu a nesouhlasí s tím, aby ruští a běloruští sportovci startovali na olympiádě, když jejich ukrajinští kolegové umírají na frontě ve válce rozpoutané Ruskem a podporované Běloruskem. Tento jednotný postoj očekávám od všech vojáků,“ podotkla.

Dodala, že spolu s olympijským vítězem v pětiboji z roku 2012 navštíví Libavou, kde se cvičí ukrajinští vojáci, „abychom si společně vyslechli jejich příběhy o tom, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští“.

David Svoboda již ve středu večer své výroky z televizního studia relativizoval. „Rozumím racionálním důvodům, které MOV k tomuto postoji vedou, ale nejsem obhájcem MOV ani ruských a běloruských sportovců,“ napsal na Twitter. Ve čtvrtek řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy, že ke svým výrokům v televizi byl „v podstatě naveden moderátorkou a nechal jsem se do té pasti vlákat“.