Žalobce zrušil stíhání bývalého šéfa inspekce Vojenské policie. Kvůli kauze rezignoval v únoru Foltýn

Státní zástupce zrušil stíhání bývalého šéfa inspekce Vojenské policie Tomáše Voráče obviněného z nelegálního nákupu přístroje proti odposlechům. ČT to řekl Tomáš Kučera z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který vyhověl Voráčově stížnosti. Kvůli kauze skončil ve funkci náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn, který o Voráčově obvinění neinformoval ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Podle ní měl Foltýn, který po rezignaci nastoupil do hradní vojenské kanceláře, svého podřízeného postavit mimo službu.

„Usnesením státního zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze ze dne 16. 3. 2023 bylo ke stížnosti obviněného zrušeno usnesení státního zástupce Městského státního zastupitelství v Praze, kterým bylo zahájeno trestní stíhání obviněného pro přečin porušení povinnosti při správce cizího majetku,“ uvedl státní zástupce Kučera, který uložil městským žalobcům, aby v případu znovu rozhodli.

O Voráčově stíhání informoval Ekonomický deník, podle kterého byl šéf inspekce Vojenské policie podezřelý z nelegálního nákupu přístroje na ochranu proti odposlechům. Podle deníku šly na nákup peníze ze zvláštních finančních fondů vojenské policie, k čemuž ale Voráč údajně neměl právo. Způsobená škoda se podle Aktuálně.cz pohybovala okolo 200 tisíc korun. Voráč pak podle serveru přešel na jinou pozici v rámci Vojenské policie.

Foltýn považuje kauzu za marginální případ

Kvůli případu skončil v pozici náčelníka Vojenské policie Otakar Foltýn, který v polovině února požádal o uvolnění z funkce. Foltýna kritizovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS), podle níž měl Voráče postavit mimo službu, což mu ukládal rozkaz ministra obrany z roku 2015. Vytkla mu i to, že ji neinformoval o tom, že byl Voráč obviněn.

Foltýn na to řekl, že podle jeho právního názoru bylo „50 na 50“, zda měl svého podřízeného zprostit služby. Podotkl, že ve chvíli, kdy se jeho nadřízený domnívá, že nesplnil rozkaz, nezbývá mu nic jiného než rezignovat. Kauzu nákupu zařízení považuje za marginální případ. Řekl, že mu proto nevěnoval pozornost a ministryni o obvinění neinformoval. Odmítl podezření, že šlo z jeho strany o zatajování.

Novým náčelníkem Vojenské policie se na začátku března stal Jiří Roček, který v útvaru působí od roku 2009. Od května 2011 řídil ochrannou službu Vojenské policie a od dubna 2021 byl zástupcem náčelníka. Od července 2008 do ledna 2009 sloužil na misi v bývalé Jugoslávii. V minulosti působil také u dělostřelců.

Foltýn, který byl v čele Vojenské policie od loňského července, naopak v březnu nastoupil do Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Dříve sloužil v analytickém oddělení velení armády, u speciálních sil v odboru koncepce a řízení nebo na inspektorátu náčelníka generálního štábu. Jako právník působil ve třech zahraničních operacích v bývalé Jugoslávii a Afghánistánu.