Nejoblíbenější učitelkou roku je Daniela Krátká z trutnovské lesnické akademie

Události: Předávání ocenění Zlatý Ámos (zdroj: ČT24)

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku letos získala češtinářka Daniela Krátká z České lesnické akademie Trutnov. Vystřídala tak loňského vítěze, učitele matematiky Marka Valáška z Anglicko-českého gymnázia Amazon v Praze. Zvítězila i u dětské poroty. Anketa se uskutečnila už potřicáté, poprvé přitom žáci nominovali také dva pedagogy s handicapem.

„Přijdou občas s tím, že nechtějí psát test, a vědí, že mají vzít něco sladkého. Ale úplatky nepřijímám,“ směje se nejoblíbenější učitelka roku.

V další kategorii, Ámos České televize, zvítězila Jana Patková ze Základní školy Jablonec nad Nisou – Kokonín, která sice do finále nepostoupila, dostala se ale do semifinále. V hlasování na internetu vyhrál titul Ámos sympaťák finalista Jan Hrabica z opavské Základní školy Vrchní.

Finále se účastnilo šest učitelů – dvě ženy a čtyři muži. Kromě Krátké a Hrabici to byli Petra Urbášková z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově, Milan Arner z Konzervatoře a SŠ Jana Deyla v Praze, David Jorda ze SŠ, ZŠ a MŠ pro sluchově postižené v Praze 5 a Dalibor Tomáš ze ZŠ a MŠ Ostrčilova v Ostravě.

Cena pro handicapovaného kantora

Nevidomý Milan Arner vystudoval Konzervatoř a střední školu Jana Deyla, teď zde sám učí. „Veřejnost uvidí, že my nevidomí jsme schopni normálního života, i když občas potřebujeme nějakou pomoc, ale pokud jsme dobře vzděláváni, tak jsme samostatní,“ říká pedagog. Škola, kde pracuje, je zaměřená také na inkluzivní vzdělávání. V hodinách zvládá upoutat pozornost žáků, podat výklad i pustit ukázky.

„Hodiny s panem profesorem Arnerem jsou zábavné, jeho výklad je takovým stylem, že nám to do hlavy leze samo,“ chválí pedagoga jedna ze studentek odborné školy Lucie Vastlová.

Poprvé se anketa Zlatý Ámos konala v roce 1994. Titul tehdy získal Petr Martínek, na Obchodní akademii ve Vlašimi působí dodnes. Letos se do finále dostali dva učitelé už podruhé – Dalibor Tomáš a Petra Urbášková. Zvolili je ale jiní žáci, to podle zakladatele ankety dokazuje, že dobrými učiteli jsou i nadále.

Nominovaných bylo letos méně

Učitelé měli ve finále několik úkolů. Nejprve museli představit sebe a školu, na níž působí, pak členy publika naučili něco ze svého oboru. Nakonec každý předvedl společnou scénku se svými žáky.

Žáci základních a středních škol nominovali do soutěže pětašedesát pedagogů, o patnáct méně než loni. Slavnostní korunovace nového Zlatého Ámose proběhne v sobotu na galavečeru ankety Zlatý Ámos a Kantorském bále v prostorách hotelu Ambassador – Zlatá Husa na Václavském náměstí v Praze.