V pátek mohou teploty dosáhnout až 15 stupňů, vystřídá je ale déšť. Víkend má být zase chladný

O víkendu má být počasí proměnlivé, s velkými výkyvy teploty. Ve čtvrtek i během pátku mají podle meteorologů teploty na některých místech Česka dosahovat až patnácti stupňů Celsia. V sobotu se ale podle předpovědi citelně ochladí a teploty mohou přes den klesnout až k bodu mrazu. Po víkendu se znovu oteplí. Příští dny má provázet převážně zatažená obloha, z níž bude pršet nebo sněžit.

V noci na čtvrtek pršelo hlavně na Šumavě a v Českém lese, kde přes noc spadlo i přes 40 milimetrů srážek, nejvíc podle meteorologů na stanicích Prášily a Železná Ruda. „Kombinace vydatnějšího deště, tání sněhu a silnějšího větru způsobila vzestupy hladin toků. Největší vzestupy byly zaznamenány na tocích odvodňující Šumavu,“ informoval Český hydrometeorologický ústav. 

Prvního povodňového stupně dosáhla ráno říčka Křemelná ve stanici Stodůlky. Není vyloučeno, že řeky odvodňující Šumavu mohou dosáhnout prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity.

Stoupat mohou podle meteorologů rovněž hladiny toků i v Orlických horách, vyplývá z aktualizované výstrahy ČHMÚ. Podle varování by se na první stupeň povodňové aktivity mohly dostat řeky v okrese Rychnov nad Kněžnou.

První povodňový stupeň už byl vyhlášen na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří, vyplývá z dat na webu hradeckého dispečinku Povodí Labe. Povodňová bdělost tam byla zaznamenána v poledne. Ve 12:40 byla hladina na 100 centimetrech, tedy deset centimetrů nad hranicí prvního stupně. Druhý povodňový stupeň tam má hodnotu 120 centimetrů. 

Víkend bude provázet velmi proměnlivé počasí

Ve čtvrtek dopoledne a večer budou srážky ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od osmi do dvanácti stupňů, na severu jen kolem šesti stupňů, zatímco na jihu Moravy může teploměr ukázat až patnáct stupňů Celsia. Podobný ráz počasí vydrží ještě v pátek.

„Počasí bude docela divoké, dnešní (čtvrteční –⁠ pozn. red.) teplo vystřídá sobotní vpád studeného vzduchu a začátkem příštího týdne se zase výrazně oteplí,“ uvedli meteorologové. V sobotu očekávají sněžení nebo sněhové přeháňky, zpočátku bude i pršet. V noci může mrznout, přes den budou nejvyšší teploty od nuly do pěti stupňů, znovu také zesílí vítr.

Předpověď na neděli předpokládá oblačno až polojasno, ojediněle se objeví sněhové přeháňky nebo občasný déšť. Teploty přes den budou od plus tří do sedmi stupňů. V pondělí přijde další změna počasí v podobě výrazného oteplení, kdy teploty vyšplhají podle aktuální předpovědi až ke čtrnácti stupňům Celsia.