Ředitelem agentury pro IT bude Ďoubal. Dosavadní pověřený ředitel uspěl ve výběrovém řízení

Pověřený ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Jan Ďoubal se od začátku března ujme funkce naplno, oznámilo ministerstvo vnitra. Agenturu předtím vedl Vladimír Dzurilla a po jeho rezignaci chtěl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pověřit řízením Vladimíra Chrásteckého. Poté, co vyšla najevo jeho trestní minulost, nahradil Dzurillu nejprve dočasně a nyní i natrvalo Ďoubal.

Jan Ďoubal byl pověřen vedením NAKITu od začátku roku, zároveň se přihlásil do výběrového řízení, v němž podle komise předčil další čtyři uchazeče. V agentuře není Ďoubal nováčkem, pracuje v ní od roku 2016, dosud vedl její právní odbor.

Výběrová komise se soustředila především na odborné kompetence, zkušenost se státní správou, manažerské dovednosti a vize pětice uchazečů. „Jan Ďoubal během několikaletého působení v NAKIT ukázal, že agenturu zná a dokáže v ní zastávat vedoucí funkce. Během výběrového řízení navíc přesvědčil, že má vizi a je připravený provést podnik obdobím zásadní transformace,“ uvedl náměstek ministra vnitra a předseda výběrové komise Lukáš Kolářík (Piráti). 

Pozornost vzbudil i výběr pověřeného ředitele NAKITu. Ministerstvo vnitra totiž před koncem minulého roku oznámilo, že končícího Vladimíra Dzurillu dočasně nahradí právník Vladimír Chrástecký. Server Neovlivní.cz pak upozornil na Chrásteckého minulost – před deseti lety byl pravomocně odsouzen za nadržování zlodějům. Dostal podmíněný trest.

Ministr Vít Rakušan pak uvedl, že o rozsudku nad Chrásteckým nevěděl a že mu jméno navrhl náměstek Kolářík. Ten pak přišel s návrhem, aby agenturu raději vedl Jan Ďoubal.

Agentura byla založena k 1. únoru 2016 jako servisní organizace ministerstva vnitra. Poskytuje služby v informačních a komunikačních technologiích. Mimo jiné zajišťuje koncepční rozvoj kritické komunikační infrastruktury a bezpečné řešení sdílených služeb státu. Minulý týden se objevila informace, že ministerstvo vnitra zastavilo zakázku na modernizaci projektu CzechPoint za desítky milionů korun, protože ji NAKIT nedokázal splnit. V agentuře je kvůli tomu mimořádná kontrola. NAKIT by se měl letos transformovat pod novou vládní Digitální informační agenturu.