Herní tvorba, dramaterapie nebo chemická kybernetika. Vysoké školy dále rozšiřují svou nabídku

Design počítačových her nebo chemická kybernetika – s příchodem nových trendů každoročně vznikají i nové programy na vysokých školách. Otevřít by se tyto obory měly v příštím akademickém roce. České televizi to potvrdili mluvčí vysokých škol. Řada z nich ale stále čeká na vyřízení všech oficiálních dokumentů.

Na Západočeské univerzitě v Plzni se mohou studenti nově přihlásit na nový předmětový modul herní tvorba. „Čekají je kurzy designu počítačových her,“ popsala obor mluvčí školy Šárka Stará.

Vysoké školy už nyní řeší akreditace programů pro nový školní rok. Ve výběru studenti budou mít možnost najít nové programy, jako je například dramaterapie na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde se studenti mohou věnovat rozvoji nonverbální komunikace.

„Při otevírání nových oborů zohledňujeme aktuální požadavky trhu práce a také současné trendy,“ vysvětlil mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Egon Havrlant. Právě trendy dnešní doby a to, jak ovlivňují studenty při výběru vysokoškolského studia, se projevují i na nově vzniklých předmětech na následující akademický rok.

Vývoj trendů je i důvodem vzniku nových oborů na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. „Chemická kybernetika je jedním z budoucích trendů v oblasti chemie,“ sdělil České televizi vedoucí oddělení komunikace školy Michal Janovský. Mimo tento obor nově vznikne také průmyslová chemie. „Ze strany průmyslu je o takto vzdělané absolventy s výraznou praxí přímo v průmyslovém provozu velký zájem,“ doplnil Janovský.

Školy nové programy nyní oficiálně akreditují

„Aktuálně chybí asi dvacet procent radiologických asistentů v praxi.“ Tak odůvodnil mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek vznik oboru Radiologická asistence. Nově vznikne na Univerzitě Karlově také studijní program Muzejní studia nebo obor Science, který je vyučovaný kompletně v angličtině. „Studenti se tak dle našeho názoru budou moci lépe zařadit do globálního pracovního trhu,“ vysvětlil Hájek.

Univerzity jsou momentálně ve fázi, kdy musí jednotlivé programy akreditovat a nechat oficálně schválit, aby mohly být pro studenty dostupné už v následujícím akademickém roce. „Pravděpodobně půjde o sedm oborů, aktuálně jsou všechny ve fázi akreditace,“ vysvětlila mluvčí Ostravské univerzity Jitka Jitřenka Navrátilová. „Jsme však ve všech případech připraveni veškeré obory nabídnout formou mimořádného přijímacího řízení pro rok 2023/2024,“ doplnila.