K radikalizaci vede chudoba a ztráta důvěry. Česko na tom není špatně, zaznělo v debatě expertů

90’ ČT24 - Vnitro varuje: nespokojení se radikalizují (zdroj: ČT24)

Příčiny radikalizace bývají velmi různorodé a často stojí na mnoha různých vlivech, nejdůležitější je však ekonomická situace a vzájemná důvěra mezi lidmi, zaznělo v debatě o extremismu v 90' ČT24. Ta reagovala na zprávu ministerstva vnitra, která radikalizované lidi označila za hrozbu pro demokracii. Podle diskutujících však lze zprávu vnímat také tak, že situace v Česku zdaleka není horší než dřív nebo než v zahraničí.

Demokratické základy Česka mohou podle ministerstva vnitra ohrozit lidé nespokojení se směřováním státu. Resort to uvádí ve zprávě o projevech extremismu za loňské druhé pololetí. Dodává, že početnou skupinu obyvatel silně ovlivňují konspirační teorie a je manipulovatelným cílem extremistických politiků, případně cizí moci, včetně kremelské propagandy.

Expertka na extremismus z ČVUT Barbora Vegrichtová upozornila, že příčiny radikalizace jsou vždy komplexní a sahají od čistě soukromých faktorů k těm globálním. Nemyslí si, že by české odpovědné instituce situaci podcenily, varuje však, že je třeba dál pracovat na prevenci.

Ředitel výzkumu STEM Jaromír Mazák považuje za hlavní příčinu radikalizace ekonomickou situaci daných jednotlivců. Z jejich výzkumů vychází, že v letech 2018 a 2019 uvádělo jen 16 procent respondentů zhoršující se finanční situaci. „Na podzim minulého roku už to bylo 60 procent,“ upozornil. Dalším faktorem byl významný pokles mezilidské důvěry v době pandemie covidu.

Vládní zmocněnec pro média a dezinformace Michal Klíma si myslí, že zpráva vyznívá pro Česko celkem dobře. Zásadní podle něj je, že se podle ní nyní neobjevily žádné vážné problémy a v minulosti byla situace mnohokrát horší. Ujistil, že ani tato vláda se jako žádná jiná před ní nechystá v rámci boje proti dezinformacím k omezení demokracie.

Celou debatu najdete ve videu nahoře.