Kauza sportovních dotací se vrátila na začátek. Kratochvílová zkritizovala obžalobu, Pelta nepřišel

Události: Soud projednává kauzu rozdělování sportovních dotací (zdroj: ČT24)

Pražský městský soud v pondělí znovu začal projednávat kauzu rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Obžalobě z manipulací čelí dvě organizace a pět lidí včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího předsedy Fotbalové asociace Miroslava Pelty. Dle Kratochvílové byl v rozdělování dotací chaos, který „kreativně vylepšovala“ tehdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), jak uvedla u soudu.

Bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová po více než roce v pondělí opět stanula před městským soudem v Praze. Předloni ji soud uznal vinnou v kauze sportovních dotací a vyměřil jí trest šest a půl roku.

Vrchní soud však verdikt nad ní a Miroslavem Peltou, kterého městský soud v Praze poslal za stejný trestný čin do vězení na šest let, zrušil. Do soudní síně se tak vrátil i předseda České unie sportu Miroslav Jansta, kterého městský soud před rokem spolu s dalšími dvěma obžalovanými osvobodil.

Pelta v pondělí k soudu nedorazil, omluvil se, že je nemocný. Soud začal výslechem Kratochvílové, která vinu odmítá. Kratochvílová zkritizovala, že má jít do vězení za něco, co se u sportovních dotací dělo i dlouhá léta před jejím nástupem na ministerstvo školství.

Kratochvílová: Nejednalo se o systém, byl to chaos

„Musím říct, že se v žádném případě nejednalo o systém, byl to chaos, který byl postaven na nějakých zvyklostech, které znepřehledňovala paní ministryně Valachová, která do toho vkládala nejen různé pokyny, které se vzájemně vylučovaly a odporovaly si, ale také samozřejmě kreativně upravovala tento systém,“ prohlásila Kratochvílová u soudu.

„Táhlo se to z minulých let. Totéž co já dělali náměstci, kteří byli přede mnou,“ podotkla Kratochvílová a navrhla soudu, aby jako svědka předvolal někdejšího ředitele odboru sportu Jana Schneidera. Ministryně za ní - jak dále Kratochvílová vypověděla - posílala řadu zájemců o dotace. „Mým úkolem bylo s těmi lidmi pohovořit a tvářit se, že chápu jejich potřeby,“ řekla.

Uvedla také, že jak Pelta, tak i další obžalovaný Jansta figurovali na ministerstvu jako poradci už před jejím nástupem do funkce. Valachová se s nimi podle Kratochvílové scházela na večeřích či poradách a dávala své náměstkyni za úkol, aby s nimi dořešila, o čem společně jednali. „Mluvila s nimi úplně o tom stejném jako já. Komunikovala s nimi částky, všechno,“ dodala.

Výslech Kratochvílové trval v pondělí přes tři hodiny. Poté se ze zdravotních důvodů omluvila. Výslechy dalších obžalovaných v celé kauze, tedy i Miroslava Pelty, by měly probíhat až do středy. Do konce týdne by pak měli být vyslechnuti i svědci.